Potpisan sporazum o novoj Vladi Crne Gore: Ostaje zastava, grb i himna, a dogovoren je i stav po pitanju Kosova!

0

Nosioci tri liste koje su na izborima osvojile većinu – Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović potpisali su sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative s ciljem izmjene zastave, grba i himne Crne Gore!

Sporazum je predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare, gdje su se obratili pomenuti lideri izbornih koalicija. 

Lideri koalicija “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”, koje su na izborima osvojile potrebnu većinu za formiranje vlade, Sporazum su potpisali juče, prenose “Vijesti”.

U Sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprijediti saradnju sa NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

Da će nova demokratska vlada u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbjeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije. Da će nova demokratska vlada poštovati Ustav i s tim u vezi neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne“, piše u Sporazumu.

Takođe, kako se dodaje, nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, prenose “Vijesti”.

Nova vlada, kako je navedeno, neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU i omogućiće manjinskim strankama učešće u vladi bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne.

Svaka borba protiv korupcije je borba za Crnu Goru, saopštio je nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Ako nas uhvatite u korupciji prijavite nas“, rekao je Krivokapić i dodao: 

Ovo se radi u interesu svih građana Crne Gore bez obzira na vjeru, naciju, politiku… Želimo da poštujemo sva prava a pogotovo ono esencijalno – njegovu slobodu“.

On je govorio i o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Poštujući evropske standarde to ćemo uraditi i za ovaj zakon koji decidirano ne stoji u sporazumu, ali mislim da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donešen taj zakon, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu. Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je šta to znači“, kaže Krivokapić i dodaje:

Ovo nije bilo pitanje referenduma koje je DPS htio da prikaže, već je pitanje druge stavke, a to je borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja je evidentna na svakom koraku. Daje nadu da mi kao nova vlast to možemo da promijenimo“.

On kaže da misli da će ekspert biti na čelu vlade.

Govoreći o transparentnosti nove vlasti, Krivokapić navodi da ne postoji informacija koja bi trebala da bude tajna.

Želimo potpunu transparentnost“, kazao je on.

Aleksa Bečić je rekao da sporazum sam po sebi govori više od bilo koje njihove rečenice.

Istorijski rezultat pratila je i naša istorijska izjava produbljena ovim istorijskim sporazumom. Sporazum je najbolji odgovor na sve pokušaje podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i podjela. On je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska, prograđanska. Spremna da služi Crnoj Gori i njenim građanima. Nema promjene već samo jačanja spoljnopolitičkog puta Crne Gore“, istakao je Bečić i dodao: 

Zacrtavanjem da ćemo poštovati Ustav i da nema promjene simbola a sa druge strane ispruženom rukom prema manjinskim narodima pokazujemo da nam nije samo cilj jačanje evropskog i evroatlanskog puta već i građanske Crne Gore“.

Bečić kaže da je ruka ispružena prema partijama manjinskih naroda.

Očekujem da će partije nacionalnih manjina, ili dio, biti dio nove demokratske vlasti. Optimista sam“, kazao je Bečić.

Dritan Abazović je naveo da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice.

Buduća vlada mora da se posveti ekonomskom stanju u državi“, rekao je on i dodao:

Čekaju nas veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna kasa, borba protiv korupcije i kriminala. Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima. Sa ovim umire svaka manipulacija DPS-a, svaki pokušaj analitičara, manipulacija. Odlučni smo da sprovedemo pomirenje i bavimo se pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore“.

Abazović je rekao da su imali razgovore za personalna rješenja u vladi.

Mislim da ćete biti iznenađeni. Ova vlada treba da bude sve što DPS nije bio“, kazao je on.

Izvor: Mondo.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime