Sport u doba korone

0

Iako se za Grad Trebinje kaže da je grad sporta i kulture trenutno možemo konstatovati da je samo Grad jer od sporta i kulture ostalo je još samo malo, a činjenice govore da će i to malo kroz koju godinu biti puno.

Budžet za sport u Republici Srpskoj, značajno je smanjen zbog pandemije korona virusa. Sportski klubovi nisu se našli u zakonu o pomoći, što bi neke od njih moglo dovesti na rub postojanja, kažu sportski radnici.

Jedan od razloga za to, kako navode iz Vlade Republike Srpske , jeste činjenica da su sportski klubovi registrovani kao udruženja, a udruženja nisu dio ovoga zakona.

Zemlje u regionu ipak pomažu svoje klubove, i u ovako teškim vremenoma Vlada Republike Hrvatske izdvojila je 10 milona maraka kako bi pomogla sportskim društvima i udruženjima. Vlada Republike Srbije je klubove oslobodila plaćanja određenih poreza i na taj način pomogla sportskim klubovima.

U Republici Srpskoj za mnoge klubove i sportska udruženja je teška godina. Ipak i u ovoj teškoj situaciji imamo povlaštene klubove kao što su FK Borac i KK Igokea za koje se izdvajaju stotine hiljada maraka, dok ostali klubovi grcaju u dugovima i pokušavaju da nađu rješenja za opstanak.

Budžet za sport Grada Trebinja za ovu godinu je smanjen, a i mnogi klubovi su se našli u nezavidnoj finansijskoj situaciji. Za manje klubove i sportska društva su izdvojene minimalne svote novca koje ne mogu da pokriju ni osnovne troškove kako bi klubovi opstali, a o nekim većim ciljevima se i ne pomišlja.

Mnogi građani Trebinja mogu se sjetiti zlatnog vremena i slavnih dana Trebinjskog sporta, u budućnosti sve je izvesnije da će navijači Leotara dugo vremena gledati amaterski sport u svome gradu jer niti grad, niti privreda, niti država ne žele da ulažu novac u sport.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime