Davorin Popović legenda koja živi

0
Foto: Davorin Popović/Google

Davorin Popović, pjevač legendarnih “Indexa” ostao je zlatnim slovima upisan u istoriju muzičke scene ovih prostora, da je živ danas bi slavio 74. rođendan. Njegov baršunasti glas zauvijek će ostati u sjećanju mnogih ljubitelja muzike toga vremena, a i mladjih generacija.

Rodjen u Sarajevu u porodici oca Stjepana, službenika, i Tereze, stomatologa.U užem krugu porodice i prijatelja uvijek je bio Davor. Nadimak Pimpek dobio je još u djetinjstvu zbog jedne male izrasline kraj lijevog uha.

Sam sebe je nazivao Pjevačem, obično počinjući svoje priče “Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…”

Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom, a u košarci je bio jedan od najtalentiranijih bekova koje je Sarajevo u to doba imalo. Bio je kapiten Mlade Bosne (kasnije Željezničar) i kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine.

Za muziku se zainteresirao u srednjoj školi. Prvi njegov sastav zvao se “Pauci”. Karijeru je počeo u “Lutalicama”, a Indexima pristupa krajem 1964. godine i zaštitni je znak grupe sve do njenog kraja 2001. godine.

Pjevao je “Žute dunje” za soundtrack filma “Kuduz”, a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom “21. vijek” i zauzeo 19. mjesto.

Prije toga je Davorin za Eurosong konkurirao 1967. s “Indexima”, te kao solist 1993., na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Evrope, kada je pjevao čak tri pjesme – vlastitu, u pjesmi braće Mulahalilović, te u grupi koju su uz njega činili Mahir Paloš, Slobodan Vujović i Željka Katavić. U 80-tim godinama je vrlo često nastupao s “Mostarskim kišama”,koje je vodio pjesnik Mišo Marić.

O njegovoj ljudskoj veličini i skromnosti priča se i dan danas. U mizičkom svijetu je bio poštovan od svih i smatra se legendom.

Oženio se 11. janura 1991. godine i u braku sa Sanjom ima sina Daria. Imao je skladan brak ali ne i sreću da sa svojom suprugom ostari.

Davorin Popović umro je 18. juna 2001. u Sarajevu od raka gušterače. Iza sebe je ostavio mnoge hitove kao što su žute dunje, sanjam, bacila je sve niz rijeku, da sam ja netko i mnoge druge.

Trebinje24

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime