Herojski narod Jermenije

0

Jermenija je jedna od rijetkih zemalja svijeta čija državnost datira još od starog vijeka. Spominje se još u 6. vijeku prije Hrista. Zbog strateški bitnog položaja između Europe i Azije, bila je i poprištem borbi Turaka, Rusa i Iranaca u novom vijeku.

Ovaj herojski narod je početkom 20 tog vijeka doživio genocid od strane Turske u kome je život izgubilo 1 milion ljudi. Zbog toga odnosi Turske i Jermenije i dan danas gotovo da ne postoje.
U Jermenij živi blizu 4 miliona stanovnika, ali ova zemlja ima jaku dijasporu tako se smatra da u inostranstvu živi 8 miliona Jermena. Među poznatim Jermenima je Andre Agasi poznati teniser, Gari Kasparov šahovski velemajstor kao i Kim Kardašijan.


Čim je objavljen poziv za mobilizaciju na poziv se javilo 100 % punoljetnih građana Jermenije što pokazuje veliku ljubav prema državi.
Zbog loših odnosa s dvije susjedne zemlje, Jermenija ima dobre sigurnosne veze s Rusijom. Na zahtjev Jermenske vlade, Rusija održava vojnu bazu u gradu Gjumriju.
Većina stanovništva priča Jermenski, a čak 80 posto stanovništva priča Ruski koji se smatra drugim jezikom i dozvoljen je za službenu upotrebu.

Velika većina Jermenaca, oko 93% hrišćanskog stanovništva, pripada Jermenskoj apostolskoj crkvi, koja je nezavisna crkva unutar hrišćanstva. Jermenija je prva zemlja na svijetu koja je prihvatila hrišćanstvo kao državnu religiju, što se smatra da se dogodilo 301. godine, čak 12 godina prije Rima. Prema vjerovanju, Jermensku apostolsku crkvu osnovali su Isusovi apostoli Sveti Juda Tadej i Sveti Bartolomej koji su propovijedali hrišćanstvo u Jermeniji između 40. i 60. godine. Zbog svojih osnivača ova Crkva se naziva apostolskom, a spada među Istočne pravoslavne crkve.
Jermeni Božić slave 6 januara što je jedinstven slučaj u hrišćanstvu.

Trebinje24

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime