Naslovna Hercegovina Abramović: Gubimo stanovništvo, borimo se za svakog čovjeka

Abramović: Gubimo stanovništvo, borimo se za svakog čovjeka

1
Iako se suočava sa brojnim problemima, opština Berkovići, u prošloj godini realizovala je nekoliko projekata. Odliv stanovništva i negativan prirodni priraštaj i dalje je jedan od gorućih problema ove male hercegovačke opštine, a kakvi su planovi za 2022. godinu i u šta će se najviše ulagati, pročitajte u intervjuu sa načelnikom Berkovića Nenadom Abramovićem.

Da li ste zadovoljni sveukupnim rezultatima postignutim u Vašoj lokalnoj zajednici u 2021. godini?

Mogu reći da jesam. Prije ulaska u novu godinu dobro smo procijenili stanje, jer 2020. je bila krizna godina. Momenti ostvarivanja javnih prihoda, drastično su opali u 2020. godini i to smo uzeli u obzir planirajući budžet za 2021. godinu. Planirali smo ga realno. Bili smo štedljivi i evo prošlu godinu smo završili i sa nekim minimalnim suficitom, što je dobro. I pored toga, uspjeli smo da realizujemo neke značajne projekte.

Koji su to najveći problemi sa kojima se opština Berkovići susrela u prošloj godini?

To su problemi, koji generalno muče male lokalne zajednice. Naš najveći problem je borba za svakog čovjeka u maloj lokalnoj sredini. Borimo se sa odlivom stanovništva, imamo sve manje stanovnika. Virus korona i dalje hara Berkovićima. Zbog toga je zabilježena i nešto veća smrtnost našeg stanovništva. Eto, to je naš najveći problem.

Što se tiče investicija, rekli ste da ste uspjeli nešto i da realizujete. Koje su to najznačajnije investicije i infrastrukturni projekti, koji su realizovani u Berkovićima u 2021. godini?

Sa Crkvenom opštinom Dabar, završili smo izgradnju parohijskog doma, koja je trajala dvije godine. Značajna sredstva su izdvojena iz našeg budžeta. Zahvalnost dugujemo i vladici Dimitriju, jer su uložena i značajna sredstva od eparhije. Uključili su se i brojni domatori, kojima ćemo se poseno zahvaliti. Vrijednost projekta bila je više od 200 000 KM. Napravljen je jedan reprezentativan objekat, koji će poslužiti našoj crkvenoj opštini za njihove svakodnevne aktivnosti. Ove godine podignut je i spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, koji je najviše fiannsirala opština. Započeli  smo izgradnju parka za djecu u novom naselju Viduša, ali ćemo je nastaviti i ovoj godini kada planiramo nabavku rekvizita za igranje za djecu i to će biti jedan lijep kutak u ovom naselju.

Izgradili smo i vodovodni sistem u Dabrici, u šta je iz lokalnog budžeta uloženo više od 70 000 KM. Prethodnih godina su ta ulaganja bila nešto više od 200 000 KM, a to je najvećim dijelom finansirala Vlada RS. Radili smo i rekonstrukciju sportske dvorane, odnosno zamjenu ceradnog platn, koje je bilo dotrajalo i fasade. I tu ćemo uložiti nekih 70 000 KM. Taj smo projekat prenijeli i u ovu godinu, ali ćemo ga završiti svakako. Obezbijedili smo i donaciju od Razvojnog programa UN za projekat energetske efikasnosti, za naš Dom zdravlja, a radi se o 100 000 KM. Realizovali smo i projekat sa njemačkom humanitarnom organizacijom „Help“, u okviru koga je 28 korisnika dobilo pomoć u poljoprivrednoj mehanizaciji i drugim stvarima za poljopriredu, vrijednosti 4 000 KM po korisniku. Vrijednost projekta je 100 000 KM, a Berkovići su učestvovali sa 50 000 KM. Učešće poljiprivrednika bilo je 15 odsto, a mi smo ostatatak izmirili.

Kakvi su planovi za 2022. godinu? U šta će se najviše ulagati, koji su to najznačajniji projekti, koji će biti realizovani?

U ovoj godini namjeravamo da riješimo problem nedostatka sistema za navodnjavanje, s obzirom da najveći dio našeg stanovništva živi od poljoprivrede. Tome ćemo se posvetiti i u ovoj, i narednih godina. Za sada smo u projektu Svjetske banke, koji sprovodi resorno ministarstvo. Već smo ovu godinu planirali 100 000 KM za tu namjenu. Ulazimo u veliki projekat, gdje možemo povući vjerovatno 1 000 000 KM.  Mi ćemo ponuditi projektno rješenje i očekujemo da ćemo na proljeće zvanično biti u projektu i da ćemo raspisati javni poziv za odabir izođača radova. U planu je i izgradnja gradske kapele. Za tu smo namjenu odobrili 50 000 KM budžetu. Pozvaćemo i naše stanovništvo, kao i neke donatore i dijasporu da podrže izgradnju toga objekta, jer će cijeli projekat vjerovatno da košta između 250 000 i 300 000 KM. Imamo u planu i izgradnju kilometar i po lokalnog puta od Potkoma prema Dabrici.

Jedan naš čovjek iz dijaspore, Veselin Terzić, za tu namjenu donira 60 000 KM, a Berkovići su u svoj budžet uvrstili dodatnih 85 000. Cijenimo da će taj projekat koštati 145 000 KM. Dobijamo veliku donaciju od našeg čovjeka koji je porijeklom odavde, a živi i radi u inostranstvu, a to je jedna lijepa činjenica. Završićemo i pojekte koje smo započeli u 2021. godini. U planu su i neki manji projekti, poput uređenja prilaza našem dječijem vrtiću, za šta je planirano oko 24 000 KM. Za poljoprivredu smo odobrili 20 000 KM, pored ovih 100 000 koje smo planirali za sisteme za navodnjavanje. Postoje i neki manji projekti u selu Trusina, vrijednosti 10 000 KM,  itd.

Humani gest mještana Hrguda

Načelnik Berkovića podsjetio je na humani gest mještana Hrguda, koji su se odrekli 10 000 KM, koje su u ovoj godini bile planirane za afaltiranje puta, kako bi pomogli sugrađanki, samohranoj majci četvoro djece, da riješi stambeno pitanje. O ovom humanom gestu naš portal je već pisao, a u Berkovićima je s ovim ciljem pokrenuta i zvanična humanitarna akcija.

Intervju sa načelnikom opštine Berkovići Nenadom Abramovićem, rađen je u sklopu planirane serije intervjua sa svim načelnicima gradova i opština Istočne Hercegovine, a povodom sabiranja rezultata njihovog rada u 2021. godini. Iako smo potpuno ista pitanja 20. decembra uputili i gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću, načelniku Bileće Veselinu Vujoviću, načelniku Ljubinja Stevu Drapiću, načelniku Gacka Ognjenu Milinkoviću, te načelniku Nevesinja Milenku Avdaloviću, ni nakon više telefonskih poziva, odgovore do danas nismo dobili.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

1 KOMENTAR

  1. Sve vlasti u Hercegovini se bore za svakog stanovnika……. da ga oćeraju

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име