Naslovna BiH Alarmantne cijene hrane, stručnjaci nisu optimistični: Hrane će biti, ali ovo što...

Alarmantne cijene hrane, stručnjaci nisu optimistični: Hrane će biti, ali ovo što bude bit će strahovito skupo

0

Da su cijene osnovnih životnih namirnica u proteklom periodu skočile u nebo, više nije vijest. Građani se dovijaju kako znaju i umiju, ozbiljan matematički zadatak je postao izračunati kako preživjeti mjesec. Dojavljuju jedni drugima gdje je pet feninga jeftinije ulje, puter, brašno, a vlast nam iz dana u dan priča kako je to opsjena i da je zapravo sve jeftinije, a mi smo razmaženi – piše Raport

Na sve to treba dodati i cijene limuna, mladog sira, jaja, oraha… koje “tradicionalno” rastu svakog ramazana.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić na svom Facebook profilu objavio je kako svjedočimo spiralnom rastu cijena. Zabilježio je cijenu piletine koja u sarajevskim marketima iznosi i 14 KM.

Drugi inflacijski udar

“Mjesecima upozoravam i apelujem prema vlastima da se donesu mjere i pomognu građanima kako bi se usporio ovaj inflatorni udar. Nakon odbijanja da barem privremeno obustave naplatu akciza na gorivo, sada svjedočimo spiralnom rastu cijena. Upozoravao sam da ćemo ubrzo osjetiti drugi inflacijski udar, u koji već sada ulazimo. Da li vlast misli bilo šta uraditi osim mjere koja ne može zaustaviti rast cijena, a to je ograničenje marži”, upozorio je Hadžić.

Slični scenariji se dešavaju i u zemljama okruženja. Najjeftinije osnovne životne namirnice su u Srbiji. Uporedili smo cijene nekoliko namirnica u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Cijena ulja u Hrvatskoj je 3.89, u Srbiji 3.29, a kod nas i do 5.50 KM. Kilogram brašna u Srbiji plate 1.19, u Hrvatskoj 1.55, a naši građani 1.84 KM.

Tjestenina je nešto jeftinija u našoj zemlji, nego u susjednim zemljama. Kilogram teletine u Hrvatskoj možete kupiti za 14.73 KM, u Srbiji za 11.67, a kod nas otprilike košta 14 KM.

Cijene piletine u sarajevskim marketima

O situaciji u kojoj se građani bukvalno bore kako preživjeti, čak i oni sa solidnim primanjima, a tek oni koji žive na minimalcu, razgovarali smo sa Nedžadom Bićom, predsjednikom Udruženja poljoprivrednika FBiH.

“Poskupljenje stočne hrane, goriva i trenutno stanje na tržištu, odrazili su se na skok cijena osnovnih životnih namirnica. Nezaštićeno nam je tržište. Dakle, nemamo zaštićenu domaću proizvodnju. Koliko god se nadležni trudili da kažu da imamo dovoljno hrane, nemamo, jer nemamo dovoljno žitarica. Tačnije, hrane će biti, ali ovo što bude bit će strahovito skupo”, kazao je Bićo.

Osvrnuo se i na visoke cijene piletine, te kazao da je i to posljedica što nam proizvodnja piletine je zavisna od uvoza.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име