Naslovna Republika Srpska Američka potvrda: BiH bez smetnji ide NATO putem

Američka potvrda: BiH bez smetnji ide NATO putem

0
Izvor: Agencije

Ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson naglasio je da operacija Koordinacija 2021 promoviše značaj saradnje između vojnih i civilnih struktura i nevladinog sektora tokom kriznih situacija.

Nakon 16 mjeseci odgovora na pandemiju korona virusa, Nacionalna garda Marylanda ponovo je obnovila svoje gotovo 18-godišnje partnerstvo sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

General major Američke vojske Timothy E. Gowen, zadužen za komandu u američkoj saveznoj državi Maryland, prošle sedmice posjetio je Bosnu i Hercegovinu, u misiji nadoknade „izgubljenog vremena sa važnim saveznikom“

Gowen se u Sarajevu sastao sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem kao i sa šefom Generalštaba Oružanih snaga BiH general pukovnikom Senadom Mašovićem, te sa ambasadorom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom.

Vježba podrške civilima

Oni su zajedno nadgledali operaciju „Koordinacija 2021“ (Coordination 2021), koja podrazumjeva pripremu, organizaciju i realizaciju aktivnosti u borbi protiv pandemije sa fokusom na organizaciju mjesta za vakcinaciju.

Ova vježba dio je sporazuma Nacionalne garde Marylanda sa Oružanim snagama BiH koji se naziva State Partnership Program (SPP), piše Defense Visual Information Distribution Service (DVIDS).

Nadalje, Gowen je sa našim zvaničnicima razmatrao mogućnosti buduće obuke i novih zajedničkih projekata.

Tokom ove operacije, koju je nadgledao Selmo Cikotić, pokazana zajednička akcija, koordinacija i podrška civilima u slučaju scenarija razornog zemljotresa u Sarajevu.

Ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson potcrtao je da operacija Koordinacija 2021 promovira značaj saradnje između vojnih i civilnih struktura i nevladinog sektora tokom kriznih situacija.

„Iskustva Nacionalne garde Marylanda u kriznim situacijama, posebno tokom COVID-19 pandemije i drugih prirodnih katastrofa, može biti od koristi razviju civilnih struktura u Bosni i Hercegovini, kao i pomoći u povećanju značaja uloge Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kriznim situacijama“, naveo je Nelson.

Odgovori na prirodne katastrofe poput zemljotresa, požara, poplava, je ključna misija za Oružane snage BiH kao i pružanju podrške civilnim vlastima. Baš kao i kod Nacionalne garde Marylanda, brza i efikasna akcija ključna je za uspješan odgovor na ovakve krizne situacije.

„Ovakve vježbe omogućavaju nam da poboljšamo naše partnerstvo“, napominje Gowen.

Novi zajednički projekti

Gowenu su se u posjeti BiH pridružili major Perlisa D. Wilson, kao i pukovnik Rob Willie, koji obnaša funkciju komadanta G3 Trening divizije u Nacionalnoj gardi Marylanda.

Wilson i Willie posjetili su Objekat Oružanih snaga BiH za usavršavanje doktrina u Travniku, kako bi se upoznali sa tamošnjim osobljem. Zajedno su planirali buduću saradnju i nove zajedničke projekte.

„Jedan od novih projekata je kreiranje načina da oficiri i starješine Oružanih snaga BiH prisustvuju obukama na Institutu za obuke Nacionalne garde Marylanda. Takve obuke možemo pružiti, no potreban je novac“, objasnio je Willie.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име