Naslovna Izdvajamo Angela Merkel danas na sastanku sa Inckom i Šmitom

Angela Merkel danas na sastanku sa Inckom i Šmitom

0
Izvor: Agencije

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastaće se danas u Berlinu s novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom i njegovim prethodnikom Valentinom Inckom.

Tema razgovora biće stanje u Bosni i Hercegovini, a posebno reforme, saopšteno je ranije iz kancelarije njemačke kancelarke.

Sastanak njemačke kancelarke sa Šmitom i Inckom događa se u trenutku velikih političkih tenzija u Bosni i Hercegovini, koje su uslijedile nakon Inckove odluke da pri završetku mandata visokog predstavnika zakonski zabrani negiranje genocida i veličanje ratnih zločina i zločinaca u Bosni i Hercegovini.

Za Republiku Srpsku nije ‘legalan i legitiman’

Predstavnici iz Republike Srpske odbijaju se sresti s novim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, tvrdeći da nije “legalan i legitiman”.

Ambasada Kine u Bosni i Hercegovini je početkom sedmice zvanično potvrdila da je uputila diplomatsku notu u kojoj se navodi da vlasti ove zemlje ne prihvataju legitimitet Šmita kao novog visokog predstavnika, a sedmicu ranije to je učinila Rusija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u subotu kako je svaki susret s njemačkom kancelarkom važan, pa tako i najavljeni sa Šmitom i Inckom.

“Ona [Angela Merkel] time hoće da pokaže posvećenost rešavanju pitanja u Bosni i Hercegovini i da pruži podršku Šmiovim odlukama u budućnosti”, rekao je on.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име