Naslovna Hercegovina Gacko Apsurdi u Gacku – Mjerni instrument pokazuje jedno, a surova stvarnost drugo

Apsurdi u Gacku – Mjerni instrument pokazuje jedno, a surova stvarnost drugo

0

Kao i prethodnih par jutara Gačani su i jutros umjesto leda i snijega sa svojih šoferšajbni na automobilima strugali prašinu i pepeo, koji je izašao iz tornja RiTE Gacko.

Po izvještaju Odjeljenja za zaštitu životne sredine Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, u Banja Luci je u proteklih 5 dana zabilježeno prekoračenje letećih čestica PM10,u Doboju posljedna 3 dana, a u Prijedoru 19. i 20. decembra.
Po riječima načelnice Odjeljenja za zaštitu životne sredine u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske Ranke Rodić,na području Broda,Ugljevika,Gacka i Trebinja nema prekoračenja.
Postavlja se pitanje načelnici Rodić: Sa kojih mjernih instrumenata je očitana aktivnost letećih čestica, prisustvo pepela i sumpor dioksida na području opštine Gacko i koji pojedinac je podnio izvještaj Odjeljenju za zaštitu životne sredine u Hidometeorološkom zavodu Republike Srpske, ako se zna da mjerni instrument, koji se nalazio na objektu u centru grada i bio vidljiv svim građanima sa svim parametrima o trenutnoj zagađenosti vazduha u ovoj hercegovačkoj opštini, već par godina ne radi i da je navodno odnesen na popravku sa koje do današnjeg dana nije vraćen.

Postavlja se i pitanje: Da li je mjerni instrument koji se nalazi kod Srednjoškolskog centra u Gacku ispravan i da li očitava tačne podatke o zagađenosti vazduha, jer reference koje on pokazuje i ono što doživljavaju stanovnici Gacka posljednih mjesec dana, uopšte se ne podudara.

Pozivamo gospođu Rodić da posjeti našu opštinu i živi u Gacku samo 24 sata.

Vjerujemo da bi poslije toga izvjestaj bio potpuno drugačiji, makar kada je Gacko u pitanju.
Podsjećamo da je prisustvo ovih čestica u vazduhu toliko štetno, jer iste  prodiru u pluća i krvotok i prouzrokovati niz zdravstvenih problema, a među najugroženijim su djeca, koja posljednih godina imaju sve vise problema sa respiratornim i disajnim putevima.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име