Naslovna Hercegovina Bileća BAKA BOSILJKA PROSLAVILA STOTI ROĐENDAN

BAKA BOSILJKA PROSLAVILA STOTI ROĐENDAN

0
Izvor: Radio Bileća

Danas, uoči velikog preznika Vidovadana, u zaseoku Podogorač, u selu Baljci, uz samu granicu sa Crnom Gorom bilo je veselo u kući Bosiljke (udove Mata) Salatić.

Razlog za veselje je nesvakidašnji, jer je danas baka Bosiljka napunila ravno stotinu godina. Osmijesi na licima prisutnih, baki Bosiljki puno srce, velika je radost uz svoje najmilije proslaviti stoti rođendan.

Bosiljka je, kaže rođenja u čestitioj kući Nikole i Mitrane Uljarevića u Vrbici. Kako su ljudi tog doba, a pogotovo žene imale izrazito težak život tako ni Bosiljka nije bila u prilici da život živi lakše i ugodnije. Neposredno pred početak Drugog svjetskog rata udaje se u kuću Salatića, za poštenog Mata, priznatog i poznatog krojača toga vremena.

Bog im je podario šestoro djece, tri sina i tri kćeri: Radoslav, Milosav, Slavko, Milosava, Ilinka i Radmila. Nažalost, najstariji sin Radoslav se upokojio 1998. godine.


Danas je na proslavio bio samo dio potomstva, a opet, kaže Bosiljka fala Bogu puna kuća unučadi i praunučadi. Potomaka ima svugdje po svijetu i nisu mogli svi doći. Baka i danas svako unuče i praunuče zna po imenu.

„Ono što krasi ovu divnu staricu je njena plemenita duša. Žena koju niko nije vidio ljutu cijelog životnog vijeka. Ona je neko u čijem prisustvu ne možete biti nemirni ,nervozni, ratoborni već samo mirni i duhovno stabilni“, kaže Bosiljkin unuk.

Kroz priču i nazdravljanje upitah je šta je lijek za dug život? Pogleda me, nasmija se i reče: „E moj sine samo da onog đavola ne bude više( misleći na ratove).

Da se čuvate i slažete i đe možeš,pomozi ! Ma niije baš život lak, svašta moraš progutati,ali ti kasnije bude milije…..Moj sine neko to odozgo vidi sve !!! ….reče baka uz blagi osmjeh podiže čašu i nazdravi pisutnima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име