Naslovna Hercegovina Berkovići: Od Fiće napravio kabriolet

Berkovići: Od Fiće napravio kabriolet

0

Darko Okuka iz Berkovića, automehaničar i zaljubljenik u stare automobile, odlučio se na nesvakidašnji potez. Ovaj vrijedni majstor staru i zapuštenu Zastavu 750, popularnog Fiću, rekonstruirao je na pomalo neobičan način i tako mu udahnuo sasvim novi život.

Trud se na kraju isplatio, od Fiće je nastao kabriolet vrijedan svakog divljenja. Darko govori da je na tu ideju došao davno, ali je za početak radova uvijek nešto nedostajal

Radio osam mjeseci

– Vrijedno sam radio skoro osam mjeseci. Trebalo je uložiti dosta vremena, truda, ali i novca. Reparacija me je koštala skoro 4.000 maraka, ali mi nije žao – pojašnjava nam Okuka te dodaje da je za Fiću, kada se latio posla, mogao dobiti pedesetak maraka, koliko su mu nudili trgovci starim željezom.

No, sada mu za njegov simpatični kabriolet neki nude osam hiljada KM, a ima i onih koji bi dali i više.

Dok nam pokazuje svojih ruku djelo Darko napominje da je Fiću novog kupio njegov otac davne 1975. godine i da ga je dobro služio, dok ga je vozio.

– Otac je njime prešao stotine kilometara po makadamu pa je, kada sam ga odlučio reparirati, bio u dosta lošem stanju. Krenuo sam prvo od poda i limova, koji su bili najviše oštećeni. U njemu je motor od Yuge, snage od 950 kubika. Nije bilo lako naći rezervne dijelove, jer se automobil već dugo ne proizvodi. Neke dijelove sam morao i sam napraviti, ali mi je sve predstavljalo zadovoljstvo. Trud se isplatio i sada imam jedinstven automobil, tehnički je ispravan, a atestiran je u Čapljini – ponosno ističe Okuka.

Izaziva pažnju

Gdje god da se pojavi sa svojim ljubimcem, Darko izaziva pažnju i znatiželju. ”Kada se negdje parkiram, ljudi se odmah okupe i počnu me zapitkivati o automobilu. Ima i onih koji se žele slikati s Fićom” otkriva nam Okuka.

Prvi jugoslovenski Fićo proizveden je 1955. po licenci italijanskog Fiata. U 30 godina, koliko je trajala proizvodnja, s linija “Zastave” u Kragujevcu izašlo je 923.478 ovih četverotočkaša, čiji se posljednji proizvedeni primjerak čuva u “Zastavinom” muzeju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име