Naslovna Hercegovina Bileća Bileća: 23 godine od ubistva vojvode Rada Radovića

Bileća: 23 godine od ubistva vojvode Rada Radovića

0
Izvor: Istok

Nije ga pogodio metak neprijatelja, od koga se branio, već metak brata Srbina, za koga se borio i kome je slobodu donio.

Osmi mart ima posebnu simboliku za Bilećane, a i za ostale Hercegovce. Na ovaj datum 1998. godine, mučki je ubijen Rade Radović, proslavljeni hercegovački vojvoda, koji je fomirao ratnu jedinicu za odbranu srpskog naroda pod nazivom „Bilećki dobrovoljci”.
Važili su za najhrabrije i najborbenije na prostoru Hercegovine a i šire. Ratne devedesete se i ne mogu spomenuti bez sjećanja na ovu jedinicu i našeg vojvodu.

Jedinica je brojila 120 boraca, od kojih je 24 dalo život za slobodu srpskog naroda. Skoro svi su bili bar jednom ranjavani, neki i više puta.

„Uvijek moramo biti spremni da na poziv svog naroda, gdje god bili, stanemo ponovo pod nacionalni barjak”, govorio bi vojvoda, koji se do kraja svog života borio za slobodu, za pravdu, za dobro.

„Da je živ, sve bi bilo drugačije. Ne bi dozvolio nepravdu, nemoral, trulež društva u kome se borimo za život.

Nije ga pogodio metak neprijatelja, od koga se branio, već metak brata Srbina, za koga se borio i kome je slobodu donio”, kažu Bilećani, koji su danas zajedno sa predstavnicima Boračke organizacije posjetili spomen obilježje čuvenog vojvode i prisjetili se hrabrih i ljudskih podviga ovog velikog čovjeka.

Nažalost, podatak da je ubica vojvode Radovića osuđen na samo dvije godine zatvora je najtragičniji i najtužniji odraz slike drustva kome pripadamo.

Na zgradi Doma kulture u Bileći nedavno je oslikan mural vojvode uz stihove, koji bi trebali biti shvaćeni kao jedna velika i bitna lekcija sadašnjim i budućim generacijama.

„Bože vodi moj rod sveti
putevima srpske slave,
samo mogu umrijeti oni
što se zaborave.
Nek’ s krvavih mojih rana
Hercegovcu zora sine
raz budućih nekih dana
i slobodne otadžbine.
Hercegovci rane moje
uzalud me biti neće
dok se bore i postoje
Dobrovoljci iz Bileće!”

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име