Naslovna Hercegovina Bileća Bileća u problemu: Stigli ih dugovi SNSD-ove vlasti

Bileća u problemu: Stigli ih dugovi SNSD-ove vlasti

0

Problemima u opštini Bileća zbog naslijeđenih dugova od vlasti na čelu sa SNSD-om ne nazire se kraj.

Preduzeće „Prečistač otpadnih voda u Bileći nalazi se u izuzeteno teškoj situaciji. Iako radnici nisu primili plate od mjeseca juna 2022. godine, u ovom preduzeću redovno dolaze na posao, ali ono čega sada svi plaše je moguća ekološka katastrofa jer su zalihe  osnovnih sredstava za rad pri kraju i svakog trenutka može doći do prestanka rada postrojenja čime bi otpadne vode neprečišćene potekle Bilećkim jezerom.

– Ono što je do radnika odradi se. Međutim, mi sada imamo jedan veći problem, a to je što nam je žiro račun blokiran već četiri mjeseca i nismo u mogućnosti da platimo fakturu od naših dobavljača. Ljudi ne žele da nam isporučuju ta sredstva koja se neophodna I mi funkcionišemo sa najmanjom mogućom zalihom osnovnih sredstava, koja nije bila nikada manja tako da svakog trenutka može nastupiti problem. Ne smijem ni da pomislim šta bi bilo da otkaže neki dio što je moguće u ovakvom sistemu – rekao je Predarag Nosović, direktor „Prečistača otpadnih voda Bileća“.

I radnici opštinske administarcije u Bileći, kojima se dugoje šest plata, našli su se u dodatnim problemima pošto im se ne uplaćuje zadravstveno osiguranje poslednja tri mjeseca. Ono što radnici očekuju je da će se realizovati obećanja predsjednika Milorada Dodika koji je prilikom posjete Bileći obećao dva miliona maraka za stimulativne otpremine.

-Trenutno kasni  šest plata radnicima opštine. Uglavnom oni svoje plate traže putem izvršenja putem suda. Mi vjerujemo da opštine može da izađe iz krize, a treba puno kocikica da se složi. To je sigurno jedan proces koji će da traje. Ne može se ništa uraditi preko noći, ali vjerujemo da može doći kraj ovim problemima –   istakao je Nikola Lero, predsjednik Sindikata opštine Bileća.

I načelnik opštine Veselin Vujović očekuje obećani novac od predsjednika Republike Srpske kako bi Bileća mogla konačno stati na noge. Ova administracija sem toga što je naslijedila dug od preko 20 milona maraka od prethodne vlasti na čelu sa SNSD-om, muku muči I sa prevelikim brojem radnika ne samo u lokalnoj administraciji već u svim javnim preduzećima koja su na budžetu.

-Sve što uplaćujemo uplaćujemo pod prinoudnom naplatom. Račun nam je non stop u blokadi. Kako izađemo iz jedne tako dolazi druga, od poreske, banaka, dobovaljača, isplaćivanje plata za radnike koje tuže. Moram da napomenem da preko 70 posto radnika dobija na taj način plate, a mi koji nismo tužili zadnju platu dobili smo za oktobar mjesec prošle godine. Sve se veže sa opštinom, sa tim stimulativnim otpremninam da se riješimo tog broja radnika, onda bi mogli da servisiramo svoje obaveze kao što je plaćenje usluga komunalnom preduzeću, prebacivanje tranše za kolektor…

Mi planiramo prečistaču 200 hiljada, a uspjeli smo samo u janurau da prebacimo 21 hiljadu što je nedovoljno za funkcionisanje – naglasio je Vujović.

Veliki broj Bilećana, među kojima i radnici javnih preduzeća i ovog ljeta planira da posao traži u Dubrovniku, a prema nekim nepotvrđenim informcijama u toj loklanoj zajeddnici zahtjev za potvrdu o nekažnjavanju u poslednje vrijeme podnijelo je oko 950 građana.

(BN) Foto: Ilustracija

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име