Naslovna Hercegovina Bivši marinci peti put u trebinjskom stroju

Bivši marinci peti put u trebinjskom stroju

0

U bivšoj vojnoj kasarni u Trebinju su se danas, po peti put, postrojili bivši pripadnici tadašnje 472. brigade Mornaričke desantske pješadije JNA, ali i nekolicina njihovih kolega koji su pripadali nekadašnjim marincima i bili raspoređeni u kasarnama duž jadranske obale.

Marinci veteran su najprije imali smotru na svom bivšem vojnom poligonu, a zatim obišli nekadašnje vojno strelište Grab, posjetili Spomen sobu palim borcima proteklog rata i nastavili zajedničko druženje u Trebinju.

Bivši marinac Radiša Spasić iz Niša nije služio vojsku u Trebinju, već u Puli, ali mu je Trebinje, tokom proteklih susreta kojim je prisustvovao kao marinac sa jadranske obale, priraslo srcu i učinilo da se prisjeti svojih vojničkih dana.

“Nas je stiglo oko 35 marinaca iz svih krajeva Jugoslavije i, bez obzira gde god da smo služili JNA, a najviše se ipak okupilo onih koji su vojničke dane proveli u Trebinju, evocirali smo svako svoje uspomene na to vreme i provodimo se lepo”, kazao je Spasić. Okupljanje u Trebinju je, kako dodaje, slično onom kada je služio vojni rok, jer se već petu godinu zaredom šire prijateljstva, samo su, kako uz šalu dodaje, malo manje pokretljivi ovi marinci.

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja, potvrdio je da je najveći benefit ovog okupljanja širenje prijateljstva i učvršćivanje veza.

“I ovo okupljanje potvrđuje onu opštepoznatu činjenicu da ko jednom dođe u Trebinje ponese lijepe utiske i vraća mu se opet, a to možemo potvrditi i mi iz Gradske uprave jer gotovo svakodnevno imamo zahtjeve za organizacijom različitih ovakvih i sličnih sadržaja, seminara i kolektivnih okupljanja koja, pored pojedinačnih dolazaka gostiju, čine da turistička sezona u Trebinju svake godine bude uspješnija i svake godine traje sve duže”, kazao je Bošković.

Ponovo su u istom stroju gazili pripadnici prve generacije iz davne 1971. godine, kada sui z Dubrovnika prešli u Trebinje, zajedno sa klasom iz 1991. godine, koja je bila i posljednja klasa mornaričkih marinaca okupljena u Trebinju pred raspad bivše nam domovine, ali i nekolicina onih koji su služili vojni rok u JNA od Pule do Bara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име