Naslovna Hercegovina Trebinje Bojan Milićević o prosveti, najboljim učenicima i kadrovima Partije

Bojan Milićević o prosveti, najboljim učenicima i kadrovima Partije

0

Naši najbolji učenici na republičkim takmičenjima kao nagradu dobijaju diplomu i, najčešće, knjigu. Poslije to loši đaci iskoriste kao povod sa podsmijavanje jer, „toliko ste se trudili da biste dobili samo jednu knjigu“. Naravno da nagrada ne treba da bude smisao uspjeha u školi, ali način na koji se odnosimo prema najboljim đacima i te kako govori o odnosu prema obrazovanju i obrazovanim ljudima.

U većini zemalja postoji praksa da pobjednici državnih takmičenja dobijaju nagradna putovanja u vezi sa predmetom iz kojeg su postigli uspjeh (pobjednici takmičenja iz istorije i geografije odlaze na stručne ekskurzije, matematičari i fizičari posjećuju svjetske naučne institute itd.). Za druge zemlje ne znam, ali u Rusiji pobjednici takmičenja osvajaju i dodatne poene prilikom upisa na fakultet. Takva praksa je veoma lako primjenjiva i ne zahtijeva velika ulaganja, a značila bi ogromnu motivaciju za sve učenike.

Kod nas se trenutno njihovi uspjesi vrednuju iznosom od 20–30 KM, koliko obično košta ta knjiga koju dijete dobije. Osim u izbornoj godini, kada se, kako vidimo, dvanaestogodišnji uspjeh nagrađuje vikendom na Jahorini. Onoj istoj Jahorini na kojoj je izgovorena najstrašnija rečenica protiv obrazovanja i kulture: „Možete biti najbolji studenti, ali ako niste u sistemu vlasti…“ To je ono što uporno rade na svim poljima.

Najveće intelektualne potencijale godinama izlažu podsmijehu vršnjaka, pa im, kad steknu biračko pravo, vikend na Jahorini predstavljaju kao znak da se znanje cijeni. Od boraca naprave sirotinju, pa im 100 KM predstavljaju kao kapitalnu investiciju.

Zdravstvenim radnicima oduzmu osnovne uslove za rad, pa im onda daju povećanje plate od 20 KM.

I zato će ti srednjoškolci za koju godinu, ako barem nešto ne promijenimo, imati izbor: partija ili inostranstvo.

Kod naše Zaga Grahovac imate cijelu ediciju razgovora sa onima koje smo već izgubili, o genijalcima koji su iz Hercegovine otišli jer im nije ponuđeno ništa. A njihovim odlaskom najviše je izgubila Republika Srpska.

Šta mislite, da li bi ostali da su dobili ta dva dana na Jahorini?

Djeco, lijepo se provedite, i pamet u glavu!

 

Izvor: Facebook – Bojan Milićević

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име