Naslovna Hercegovina Trebinje Bolnica Trebinje svjesno nabavljala industrijski kiseonik

Bolnica Trebinje svjesno nabavljala industrijski kiseonik

0

Bolnica Trebinje, na čelu sa direktorom Nedeljkom Lambetom, svjesno je nabavljala industrijski kiseonik umjesto medicinskog, pokazuje tenderska dokumentacija u koju „Direkt“ ima uvid. Takođe, Bolnica Trebinje uslovima datim u tenderu svjesno je pogodovala određenim ponuđačima. Uprkos tome, Upravni odbor Bolnice, koji čine primarijus doktor Dobroslav Ćuk te diplomirani ekonomista Slobodan Radanović i diplomirani pravnik Dalibor Rajković dali su podršku menadžemnu Bolnice, a tvrdnje o korištenju industrijskog kiseonika umjesto medicinskog nazvali „neprimjerenim špekulacijama“.

Bolnica Trebinje od dobavljača je tražila tečni kiseonik čistoće 99,95 posto i to je sve. Nisu tražili registraciju ponuđača u Agenciji za lijekove BiH, niti su naveli da će kiseonik upotrebljavati za liječenje pacijenata koji mora imati određene dozvole.

„Bolnica Trebinje je u tenderskoj dokumentaciji navela da će se kiseonik koristiti na njenom kovid odjeljenju, a i dalje nije tražila kiseonik ili gasove koji su prošli sve neophodne procedure kako bi mogli biti korišteni za liječenje pacijenata. Bitno je još jednom napomenuti da se medicinski kiseonik proizvodi, skladišti i doprema pod drugačijim uslovima od industrijskog, a koji garantuju samo najčišću i najbezbjedniju upotrebu ovih gasova“, kaže za „Direkt“ Damjan Ožegović iz Transparensi internešnala BiH.

Sa druge strane, Bolnica se veoma potrudila oko uslova u pogledu tehničke opremljenosti i osposobljenosti ponuđača. Tako je tražila da ponuđač na lageru ima najmanje 12.000 kilograma kiseonika, zatim da daje na revers ambalažu za vrijeme trajanja ugovora, bez plaćanja najma, i da isporuku vrši u čeličnim paletama od po 12 boca. Na ovaj način, smatra Ožegović, Bolnica je ograničila aktivnu tržišnu konkurenciju i onemogućila najefikasnije trošenje javnog novca.

„Oni su mogli postaviti uslove samo u vezi sa traženom količinom, međutim, oni su odlučili da postave mnogo više uslova. Na tender su se javila dva ponuđača, a kod nas postoji šest dobavljača koji se bave prometovanjem ovih roba za JZU, od kojih samo jedan posjeduje dozvolu Agencije za lijekove BiH“, kaže Ožegović.

Zanimljivo je da je istim tenderom, od iste firme koja nije registrovana za promet lijekova, Bolnica Trebinje nabavila kiseoničku cisternu zapremine 10 metara kubnih, kojom se hvalila u januaru ove godine. Takođe, ispostavilo se da je cisterna Bolnici samo ustupljena na korištenje.

Ožegović ističe da se Transparensi internešnal BiH, kada je vidio da je riječ o nabavci tehničkog kiseonika, obratio Bolnici Trebinje kako bi zajedno našli način da naredne nabavke budu zakonite, međutim, menadžment ove JZU nije bio zainteresovan za saradnju.

UO Bolnice: Optužbe nemaju stručno ni ljudsko utemeljenje

Iako su javnosti u više navrata predočeni dokazi da je Bolnica Trebinje nabavljala tehnički umjesto medicinskog kiseonika, Upravni odbor ove ustanove dao je punu podršku njenom menadžmentu.

„S obzirom na to da se vrlo dobro razumijemo u aktuelnu problematiku dajemo punu podršku menadžmentu JZU Bolnica Trebinje i gospodinu Lambeti lično, da istraje u borbi sa neprimjerenim špekulacijama vazanim za ovu temu, koje se nažalost koriste u dnevno-političke ili politikanske svrhe i nanose veliku šetu ugledu ove Ustanove, koja je i prije Kovida-19, u prošlom odbrambeno-otadžbinskom ratu, a i u borbi sa epidemijom virusa korona, može se slobodno reći, stekla ime heroja ustanove, a to se isto može kazati za sve njene zaposlene, kako medicinske tako i nemedicinske radnike, koji su učestvovali u toj borbi. Poštuje se zakon ali interes pacijenata je zakon ispred svih zakona“, naveo je UO u svom saopštenju javnosti te dao preporuku da menadžment Bolnice „nastavi sa stručnim i odgovornim radom“, i dodao da će „u narednom periodu nadležne institucije će dati mišljenje o svemu ovome, što nema nikakvo stručno i ljudsko utemeljenje“.

Inače, predsjednik Upravnog odbora je Dobroslav Ćukprimarijus doktor i bivši SNSD-ov gradonačelnik Trebinja. Drugi član je Dalibor Rajković, SNSD-ovac za koga je promjenom statuta napravljeno direktorsko mjesto u HE „Dabar“, o čemu je „Direkt“ ranije pisao. Treći član je Slobodan Radanović, uposlenik Elektroprivrede RS.

Podsjećamo, na nedavno održanoj konferenciji za medije, direktor trebinjske Bolnice Nedeljko Lambeta ustvrdio je da se u ovoj ustanovi koristi medicinski kiseonik i najavio tužbe protiv svih koji su iznijeli dokaze da je riječ o tehničkom kiseoniku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име