Naslovna Republika Srpska Borcima zabranjen ulazak u zgradu Skupštine Srpske (VIDEO)

Borcima zabranjen ulazak u zgradu Skupštine Srpske (VIDEO)

0

Veteranima odbrambeno otadžbinskog rata Republike Srpske nije odobreno održavanje tematske sjednice u Parlamentu Srpske na kojoj bi se raspravljalo pravima boračkih kategorija. Tim povodom došli na zasjedanje republičkog parlament s ciljem da održe pres konferenciju u holu Narodne skupštine. Međutim, skupštinski sekretarijat nije dozvolio jer nisu prethodno najavili održavanje pres konferencije.

Zvanični zahtjev za održavanje posebne sjednice o pravima boraca, borci su predali 11. februara jer su ispunili sve uslove i obezbijedili potpise 28 narodnih poslanika. Tvrde da su dobili odgovor da nema pravnog osnova za održavanje sjednice. Zato su došli u parlament s ciljem da o tome održe press konferenciju, međutim skupštinsko obezbjeđenje to nije dozvolilo jer nije na vrijeme najavljena.

„Nećemo odustati od svojih zahtjeva iscrpili smo sva pravna sredstva ali imamo osjećaj da neko hoće da svoje dostojanstvo i pravo tražimo na ulici ovo je poslednji put da tražimo prava preko narodne skupštine  na miran način ako to vlasti nisu spremne onda su nas natjerali da idemo na ulicu i mi smo spremni za to ćemo sigurno učiniti“, kaže Risto Jeftić, predsjednik Udruženja Veterana Odbrambeno otadžbinskog rata RS.

Podršku borcima dali su poslanici opozicije.

 „Ovde imamo problem statusa boraca, a nameće se problem procedure procedura će biti protesti koji neće biti u malom broju već velikom broju jer svaki borac će osjetiti ko se bori za njegovo pravo“, ističe Darko Babalj, poslanik SDS-a u NS RS.

 „Nevjerovatno da se kao gosti zovu Bakir Izetbegović i Dragan Čović i dobiju počasti, a da borci ne mogu ući u Narodnu skupštinu kao svi ostali građani i da se opstruiše tri godine rasprava o pravima boraca. Ni sam predsjednik Čubrilović nije mogao da nađe uporište u poslovniku zašto nije zakazao sjednicu ako su prikupili 28 potpisa“, kaže Nebojša Vukanović, poslanik u klubu SDS-a u NS RS.

 „Mi ćemo već sutra u ime njih poslovnički kako kaže Čubrilović koji nije čak ni dobro tumačio poslovnik podnijeti zahtjev da se održi posebna sjednica pa bilo to drago nekom ili ne“, kaže Ljubiša Krunić, poslanik PDP u NS RS.

Opozicioni poslanici su planirali da se zajedno sa predstavnicima boraca obrate medijima u skupštinskom holu zbog nemogućnosti održavanja posebne sjednice o pravima boraca. Problem je nastao kada je skupštinsko obezbjeđenje poručilo da je taj pres trebalo ranije da se najavi i da isti mogu da održe ispred skupštine, što je i učinjeno. Borci su poručili da će ponovo uputiti dopis za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име