Naslovna Republika Srpska Brnabić: Nastavljamo izgradnju HE „Buk Bijela“

Brnabić: Nastavljamo izgradnju HE „Buk Bijela“

0
 Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se radovi na izgradnji hidroelektrane „Buk Bijela“ nastavljaju i da bi eventualna odluka o stopiranju tog projekta stvorila pravnu nesigurnost za sve investicije u BiH.

-Očekujemo da se BiH prema nama ponaša kao prema bilo kom drugom investitoru. Ako je nemački investitor bio dobrodošao u jednoj otvorenoj privredi, valjda je i srpski investitor dobrodošao – rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije i predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimira Vujadinovića o projektima Vlade Srbije u Srpskoj.

Ona je istakla da u tom duhu nastavljaju taj projekat koji je izuzetno važan ne samo za Srbiju, Republiku Srpsku i BiH već i energetsku stabilnost regiona.

-Bilo je spekulacija da ćemo morati da pauziramo. Mi ne pauziramo, nemamo nikakvu odluku Ustavnog suda BiH, tako da nastavljamo. Uradili smo kompletnu pravnu analizu kao odgovorni investitori, tu pre svega mislim na „Elektroprivredu Srbije“ i ne vidimo nijedan razlog da bilo ko stopira taj projekat. Ništa ne isključujem, ali zaista ne očekujem – rekla je Brnabićeva.

Ona je podsjetila da se zbog epidemije virusa korona kasnilo sa dokumentacijom i eksproprijacijom.

Kada je riječ o projektu izgradnje Aerodroma u Trebinju, Brnabićeva je rekla da da se završava projektno-tehnička dokumentacija i eksproprijacija zemljišta.

Ona je navela da dobro napreduje i izgradnja auto-puta do Bijeljine, odnosno dioica Sremska Rača – Kuzmin, kao i mosta preko Save.

-Srbija snosimo sve troškove na izgradnju mosta i dogovaramo se za 90 odsto finansiranja auto-puta do Bijeljine na području Republike Srpske i očekujem da sa tim projektom krenemo u 2022. godini – istakla je Brnabićeva.

Ona je najavila apsolutnu podršku Srbije Republici Srpskoj i dalju podršku srpskom narodu u regionu.

Brnabićeva je rekla da je razgovarala sa predsjednikom Srbije Aleksandom Vučićem o tome kako Srbija može da pomogne da bude završen hram Srpske pravoslavne crkve u Mostaru.

-Učinićemo sve što možemo da kvalitet života ljudi, Srba koji su tamo ostali, uprkos svemu onome što se desilo u poslednjih 100 godina, bude bolji. Mi ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo, da podržimo, finansiramo projekte lokalne infrastrukture, izgradnju naših crkava, pomoć našim kulturno-umetničkim društvima, školama, prosveti i drugo – rekla je Brnabićeva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име