Naslovna Izdvajamo Broj oboljelih u Trebinju svakodnevno raste (VIDEO)

Broj oboljelih u Trebinju svakodnevno raste (VIDEO)

0

Četvrti talas koronavirusa je u jeku. Na ozbiljnost situacije upozoravaju iz Trebinja. U tom je gradu jedno Covid odjeljenje popunjeno, a pripremaju se još dva.

Nakon relativnog zatišja u ljetnim mjesecima ponovo je došlo do ekspanzije koronavirusa na prostoru istočne Hercegovine.

STANKO BUHA, pomoćnik direktora za medicinska pitanja Bolnice

“Trenutna situacije je, da kažemo, sa strane zdravstvenih radnika još uvijek pod kontrolom, mada se vrše pripreme za otvaranje još dva odjeljenja, za njihovo pretvaranje u Covid odjeljenja pedijatrije i urologije, jer su kapaciteti postojećeg grudnog odjeljenja popunjeni.”

Prema Buhinim riječima, pitanje je sati kada će ova Covid odjeljenja biti otvorena jer broj zaraženih posljednjih desetak dana rapidno raste. Preko devedeset odsto hospitalizovanih je na kiseoničkoj terapiji, čak i oni za koje još nije došla potvrda da su pozitivni.

JELENA DURIĆ, glavni epidemiolog Doma zdravlja Trebinje

“Epidemiološka situacija je nepovoljna. Mi u prethodne dvije sedmice imamo prosječan broj od oko 70 – 80 novozaraženih sedmično, doktorka Julija Kralj i ja smo skoro prije mjesec dana uputile jedno pismo Štabu za vanredne situacije Grada gdje smo zahtjevale, očekujući porast broja oboljelih, da se zabrane sva okupljanja u zatvorenom prostoru, ali to nije naišlo na neko razumijevanje.”

Već određeni period je u toku vakcinacija građana, ali u Institutu za javno zdravstvo Regionalni centar nisu zadovoljni brojem vakcinisanih.

JULIJA KRALJ, specijalista epidemiolog, Regionalni centar Trebinje

“Do ovog momenta na području Grada Trebinja je negdje oko 40 odsto od ukupnog stanovništva primilo najmanje jednu dozu vakcine, nešto manji broj je osoba koje su primile obje vakcine, koje su kompletno vakcinisane. To su brojke koje nam ne dozvoljavaju da budemo zadovoljni. Trebali bi imati još duplo toliko naših sugrađana da bi pričali o kolektivnom imunitetu.”

Stručnjaci su jedinstveni da ovo nije iznenadna situacija, ona je očekivana, a razlozi su veliki broj turističkih posjeta u Trebinju, kao i u Crnoj Gori, gdje uglavnom ljudi iz Trebinja odlaze na odmor. Među zaraženim ima i mlađih ljudi, kao i vakcinisanih.

STANKO BUHA, pomoćnik direktora za medicinska pitanja Bolnice

“Vakcinisani jesu uglavnom sa blažim simptomima, ali mislim da niti jedan vakcinisani nije bio na invazivnom respiratoru i nije umro.”

Stručnjaci preporučuju da se pridržavamo zaštitinih mjera, a da se oni koji to nisu učinili vakcinišu jer to je, za sada, jedino rješenje u borbi protiv koronavirusa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име