Naslovna Hercegovina Trebinje Broj turista u Trebinju prepolovljen

Broj turista u Trebinju prepolovljen

1
Grad sunca Trebinje Akva park

Protekla godina bila je najteža za trebinjski turizam u posljednjoj deceniji, a broj turista u Trebinju je prepolovljen u odnosu na godinu ranije.

Prema podacima Turističke organizacije grada, u 2020. godini u Trebinju je evidentirano 41.799 registrovanih noćenja, što predstavlja tek oko 42% od broja noćenja u  2019, kada je evidentirano 101.227 noćenja.

Trebinjski turistički radnici pomenute brojke ipak smatraju zadovoljavajućim, uzevši u obzir uslove u kojima se turistička industrija našla usljed pandemije kovid-19.

„Takođe, ukoliko se sagledaju parametri koje je objavila Svjetska turistička organizacija,  prema kojima se dostizanje 30% prošlogodišnjeg turističkog prometa smatra uspješnom turističkom godinom, možemo reći da je Trebinje adekvatno odgovorilo poslovnim izazovima koje je pred turističke radnike početkom godine postavila pandemija kovid-19“, navode u Turističkoj organizaciji Trebinje.

Prema strukturi, domaći turisti zabilježili su oko 65%, dok su inostrani turisti zabilježili oko 35% ukupnih noćenja u 2020. godini, u kojoj su najveći broj inostranih noćenja zabilježili turisti iz Srbije (oko 65%), slijede turisti iz Crne Gore (oko 13%), Turske (oko 7%), Hrvatske (oko 3%), te Grčke i Kine (oko 1%).

Za razliku od prethodnih godina, kada su Trebinje grupno i individualno posjećivali turisti iz svih dijelova svijeta,  tokom 2020. godine, usljed pandemije broj i struktura posjeta značajno su se izmijenili, ali se interesovanja i afiniteti turista za turističku ponudu Trebinja nisu mnogo mijenjali, pa su tokom prošle godine najčešće destinacije bili manastiri, crkve, spomenici, Stari grad – Kastel (sa džamijama), Muzej Hercegovine te Perovića (Arslanagića) most, a veoma atraktivna su bila i kupališta – „Grad sunca“, olimpijski bazen, bazen u Bregovima, kupalište Jazina, dok su značajan broj gostiju tokom jula i avgusta imali i vinski podrumi, restorani i konobe s nacionalnom kuhinjom, kao i ugostiteljski objekti.

Posebno dobru turističku godinu iza sebe ima Sportsko-turistički kompleks „Grad sunca“, koji je tokom ljetne turističke sezone zabilježio veliki broj posjeta turista i bio pravi turistički hit regiona, te u velikoj mjeri uticao na sveukupne turističke rezultate koje je zabilježilo Trebinje.

 

(N.N)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

1 KOMENTAR

  1. I received the goods, I can’t wait to try it, it’s really good, my husband didn’t even notice that I was wearing a wig, haha, perfect

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име