Naslovna Svijet Čeka li nas gora pandemija od Covid 19?

Čeka li nas gora pandemija od Covid 19?

0
Izvor:
PRIMARY RAINFOREST aerial view. Mato Grosso/Para state border. Amazon Basin. Brazil., Image: 35137162, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Uppa creative

Amazonska šuma nestaje. Mnogi ovaj biser nazivaju „plućima Zemlje“ sada je ugrožen više nego ikad.

Za ovu godine do sada nestalo je 11,088 kvadratnih kilometara prašume. To je porast od skoro 10 posto u odnosu na 2019 godinu. Ova prašuma je pravi inkubator ugljenika i ukoliko se nastavi sa uništavanjem, nikakva pandemija nam više neće biti potrebna. Jednostavno sa nestane Amazon nestaju teške klimacki uslovi od kojih se nećemo moći oporaviti.

Naučnici tvrde da je za nestnak Amazona ovom brzinom najveći krivac Žaik Bolsonaro koji je pobjedom na izborima 2019 godine postao predsjedik Brazila. Dolaskom na vlast za svoj glavni zadatak postavio je razvoj ekonomije. Tako je krenuo sa siječom prašume kako bi na tome području pravio poljoprivredno zemljište koje će služiti za razvoj poljoprivrede. Tako su se dobila polja za proizvodnju soje i uzgoj goveda od čega brazilska ekonomija ima najveću zaradu. Otkrivena su i 2 rudnika koja se osposobljavaju za rudarsku proizvodnju.

U Amazonskoj šume svoj dom ima preko 3 miliona biljnih i Životinjskih vrsta , a milioni domorodaca su širom šume. Bolsonaro je u stalnom sukobu sa domorocima koji stalno popuštaju pa se sele dublje u prašumu. 

Bolsonaro je u sukobu sa svim organizacijama koje se bore za očuvanje Amazona. Tako je prošle godine optužio Brazilsku svemirsku agenciju Inp za rušenje ugleda Brazila u svijetu. Agencija je objavljivala podatke o poslijedicama masovnog krčenja šume i oštro se suprostavljala diktatorskoj vladavini predsjednika.

U ovoj prašumi ove godine izbio je jedan od najvećih požara koji je zadesio Brazil. Dosta šume je izgorilo, a ekološki pokreti za sve krive Bolonara. Oni smatraju da je sve urađeno namjerno kako bi se bez puno pompe dobila nova obradiva zemljišta.

Mnogi naučnici su mišljenja da je kovid-19 nastao usljed klimatskih promjena na koje je najvići uticaj imao ljudski factor. Ekološka katastrofa koja nam se dešava ovoga trenutka, a o kojoj mediji ne govore puno, izazvat će nove pandemije sa kojima će se čovječanstvo teško izboriti.

I dok mediji ćude, a moćnici okreću glavu Amazon nestaje.