Naslovna Svijet Cijene goriva širom BiH u posljednjih nekoliko dana ponovo rastu, tako da...

Cijene goriva širom BiH u posljednjih nekoliko dana ponovo rastu, tako da su na nekim pumpama više za pet do sedam feninga po litru. Gotovo da nema pumpe u BiH na kojoj je cijena litra goriva ispod dvije KM! Promjena marže Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine, raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na jučerašnji dan bio je od 1,76 do 2,26 KM po litru za premium bezolovni benzin 95 i od 1,66 do 2,26 KM po litru za dizel. Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH za premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,18 KM po litru i za dizel 2,13 KM po litru. Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, cijena litra dizela u ovom periodu lani iznosila je 1,68 KM, a benzina 1,76. Ukoliko poredimo današnje cijene s prošlogodišnjim, rezervoar dizel-goriva od 50 litara skuplji je za 22,5 KM, a benzina za 21 KM. – U ovom mjesecu Ministarstvo je zaprimilo 293 obavijesti o promjeni cijena i marži, a koje se odnose na povećanje cijena za 0,05 KM po litru – rečeno nam je iz Ministarstva. Pet feninga Za razliku od Federacije BiH, u Republici Srpskoj prosječna cijena goriva je oko 1,90 KM po litru, ali je za 30 posto viša u odnosu na prošlu godinu. To znači da je u ovom periodu rezervoar goriva od 50 litara poskupio za čak 26 KM. Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je u ovom periodu prošle godine litar benzina BMB 95 koštao 1,54, a litar dizela 1,51 KM. S druge strane, danas je cijena litra benzina 1,99, a dizela 1,97 KM. Od maja do danas na benzinskim pumpama u RS bilo je još korekcija cijena goriva, tako da litar trenutno u prosjeku košta oko 2,10 KM, a posljednji put benzin i dizel su poskupjeli za oko pet feninga po litru. Kontrola cijena Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata. Odluka je na snazi od 3. aprila. (Avaz)

0

Među naoružanim komandosima koji su ubili haićanskog predsjednika Hovenela Moisea bilo je 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca s Haitija, saopštile su vlasti, dok se nastavlja potraga za glavnim organizatorima ubistva.

Prema službenom saopštenju, pedesettrogodišnjeg Moisea je u srijedu rano ujutro u njegovu domu ubila grupa stranih, uvježbanih ubica što je izazvalo metež u toj siromašnoj državi u kojoj vladaju političke podjele, glad i rašireno nasilje.

Kolumbijski ministar obrane Diego Molano rekao je da prvi rezultati istrage pokazuju da su Kolumbijci osumnjičeni za učestvovanje u ubistvu penzionisani članovi oružanih snaga njegove zemlje te je obećao pomoć u istrazi na Haitiju.

Policija je osobe za koje se sumnja da su počinile ubistvo u srijedu pratila do kuće u blizini mjesta zločina u Petionvilleu, sjevernom predgrađu glavnoga grada Port-au-Princea. Nakon pucnjave koja je trajala do kasno u noć uhapšen je određeni broj osumnjičenih.

Šef policije Leon Charles u četvrtak kasno naveče novinarima je pokazao niz kolumbijskih pasoša, jurišnih pušaka, mačeta, walkie-talkieja i ostaloga. “Stranci su došli u našu zemlju ubiti predsjednika”, rekao je Charles i dodao da je riječ o 26 Kolumbijaca i dvojici Amerikanaca s Haitija.

Uhapšeno je 15 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca.

Direktor kolumbijske policije Jorge Luis Vargas rekao je da je s Haitija primio zahtjev o informacijama o šestorici osumnjičenih, od kojih su dvojica navodno ubijena u pucnjavi. Ostala su četvorica uhapšena.

U srijedu je proglašeno vanredno stanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име