22.2 C
Trebinje
20,Juli, 2024 6:10:33

CIK kaznio SNSD zbog zloupotrebe djece u politici

SNSD je u drugom predmetu ipak sankcionisan sa 4.500 KM, a radi se o zloupotrebi djece u političke svrhe. To je prva kazna po navedenom osnovu, a prijavu je podnijela PDP. CIK BiH izrekla je novčanu kaznu 3.000 Ujedinjenoj Srpskoj zbog zakonom zabranjene preuranjene predizborne kampanje.

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK -a upozorila sve u BiH, posebno političke aktere, da se drže odredbi Izbornog zakona BiH.

Odnosno da putem medija ne iznose lažne informacije koje bi mogle ugroziti integritet izbornog procesa i dezinformisati glasače. Ako u postupku CIK dokaže da je zakon prekršen, ona je upozorila da zakon predviđa novčane kazne, pa čak i zabran učešća na izborima.

– Podsjećam da je zakon precizorao da se politički subjekat može kazniti i za ono što radi njegov pristalica. Krajnje je vrijeme da se odrebde zakona pažljivo prate i poštuju – naglasila je Irena Hadžiabdić.

NOVČANE KAZNE

CIK je obustavila postupak protiv SNSD za zloupotrebu javnih sredstava, po prijavi TI BiH. Oni su tvrdili da je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovica Katić prekršio Izborni zakon tako što je penzionerima plaćao odlazak u banju, vozačke ispite za učenike vukovce…

Međutim, opština je uspjela da dokaže da su ti troškovi bili redovna budžetska stavka, a ne opredizborna kampanja.

Međutim, SNSD je u drugom predmetu ipak sankcionisan sa 4.500 KM, a radi se o zloupotrebi djece u političke svrhe. To je prva kazna po navedenom osnovu, a prijavu je podnijela PDP.

Oni su dostavili i fotografije predstave za djecu u Bronzanom Majdanu na kojoj su se, u prvom redu, pojavili predsjednik Skupštine Grada Banjaluka, Ljubo Ninković, i kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke, Nikola Šobot, koji im se i obratio.

CIK je utvrdila da je SNSD odgovoran za to što je Šobot “zloupotrijebio djecu“, prenosi Srpskainfo.

– Zabranjeno je uključivanje djeteta u aktivnosti koje mogu biti povezane sa političkim oglašavanjem i promocijom. Kandidatima i pristalicama nije dozvoljeno zloupotrijebiti dijete u političke svrhe – objasnio je član CIK Željko Bakalar.

CIK BiH izrekla je novčanu kaznu 3.000 Ujedinjenoj Srpskoj zbog zakonom zabranjene preuranjene predizborne kampanje.

Po prijavi TI BiH, utvrđeno je da je Slavka Brezo, odbornica Ujedinjene Srpske u SO Pale i predsjednica Regionalnog odbora US, na svom Fejsbuk profilu objavila da je ova stranka inicirala besplatan papatest. Te objave su sadržavale logotip US čime je promovisala stranku i sebe.

Takođe, Slavki Brezo je naloženo da ukloni spornu objavu te da sve pristalice obavijesti da se suzdrže od javnog vođenja preuranjene kampanje.

(Srpskainfo)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala Trebinje 24. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Trebinje 24 zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
NAJNOVIJE
- Advertisement -spot_img

Povezane vijesti:

- Advertisement -spot_img