Naslovna Izdvajamo CIK: Svako ko je učestvovao u izbornim prevarama će odgovarati

CIK: Svako ko je učestvovao u izbornim prevarama će odgovarati

0

SARAJEVO – Centralna izborna komisija BiH je od raspisivanja Opštih izbora u maju poslala 44 prijave zbog sumnje na izborne prevare, saopšteno je iz te institucije.

Oni preciziraju da je CIK informacije dobijao od građana, a da su se odnosile na zloupotrebe registracije birača izvan BiH i glasanje putem pošte, za glasanje putem mobilnog tima i navode o kupovini glasova.

„Zbog osnovane sumnje u falsifikovanje glasačkih listića CIK BiH je po službenoj dužnosti dostavila prijave Tužilaštvu BiH. CIK BiH će u narednom periodu sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti detaljno analizirati“, saopšteno je.

Dodali su da će za biračke odbore i opštinske i gradske izborne komisije za koje se utvrdi odgovornost biti pokrenuti prekršajni postupci, kao i da će biti izrečene novčane kazne članovima za koje se utvrdi lična odgovornost.

Precizirali su da će tim licima biti zabranjen rad na četiri godine.

„Za one slučajeve za koje se u postupku pojavi sumnja u počinjenje krivičnog djela u vezi s izbornim procesom biće podnesena prijava nadležnom tužilaštvu“, naglasili su.

Nezavisne

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име