Naslovna Hercegovina Ćurić odgovorio pogrešnom udruženju?! Pismo nakon 6 dana stiglo u prave ruke...

Ćurić odgovorio pogrešnom udruženju?! Pismo nakon 6 dana stiglo u prave ruke odmah po objavljivanju teksta na MH

0
Ćurić i borci
Internet magazin ”Moja Hercegovina” je u više navrata pisao o zahtjevima ratnih veterana okupljenih u nedavno oformljeno Udruženje ”Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske” upućenih Mirku Ćuriću, gradonačelniku Trebinja. Ovo je nastavak te priče i pomalo kafkijanski epilog (ili jedan od epiloga) u kojem je došlo do šestodnevnog lutanja jednog pisma…

Preksinoć smo objavili tekst o nastavku ignorisanja zahtjeva boraca s obzirom da je i od slanja drugog dopisa i konferencije za medije prošlo desetak dana, a da je ovo udruženje poslalo i urgenciju gradonačelniku Trebinja. Jutro nakon objavljivanja teksta, kurir zaposlen u Gradskoj administraciji stupa u telefonski kontakt sa Goranom Novčićem, predsjednikom Gradskog odbora udruženja tvrdeći da je odgovor na adresu poslat prije 6 dana, ali da pošiljku niko nije primio. Po dogovoru, kurir lično predaje odgovor Goranu Novčiću juče ujutro u 7:40. Po primanju koverte shvata da je gradonačelnik Ćurić 17.3. odgovorio na njihov zahtjev ali da je odgovor adresirao na potpuno drugo udruženje sličnog naziva.

Odgovor koji je poslat na adresu Vukotićevih veterana
Dopis na kojem se jasno vidi da nikakva adresa nije navedena već samo broj telefona predsjednika GO Trebinje

Ovaj gaf još jedan je u nizu dokaza maćehinskog odnosa prema boračkoj populaciji. Da zaista postoji volja za saradnjom sa ovom kategorijom ne bi došlo do desetine telefonskih poziva upućenih od strane članova Udruženja ”Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS” prema kabinetu gradonačelnika i ne bi odgovor svaki put bio ”gradonačelnik je na sastanku”. U svom dopisu koji su u dva navrata predavali na protokol Gradske administracije nisu naveli adresu, imajući u vidu da su nedavno oformljeno udruženje i da još uvijek nemaju stalne prostorije, već su ostavili broj telefona kako bi se mogao uspostaviti kontakt i eventualni dogovor. Iz kabineta gradonačelnika Ćurića upućen je odgovor ovom udruženju, naveden je tačan naziv udruženja, ali je odgovor poslat na adresu Preobraženska 20, gdje se nalaze prostorije posve drugog udruženja – ”Veterani Republike Srpske”. Podsjetimo da je ovo udruženje na republičkom nivou osnovao Dušan Vukotić, čuveni demonstrant koji nakon niza protesta u banjalučkom Picinom parku, mijenja dres i postaje sastavni dio vladajuće garniture. Kako saznajemo, Gradski odbor Vukotićevih veterana gotovo i ne postoji, pa i ne čudi to što je pošiljka vraćena pošiljaocu nakon više dana nepreuzimanja iste od strane primaoca. Zanimljivo je da je na koverti pored adrese i naziva primaoca zapisan i broj telefona Gorana Novčića koji niko nije pozvao danima, tačnije sve do objave teksta o nastavku ignorisanja boraca.

Čudi i to što je Gradska administracija Grada Trebinja nakon što je odgovor veteranima poslat, primila i urgenciju i što im to nije bio dovoljan signal da nešto sa poslatim odgovorom nije u redu, tj. da on nije stigao na pravu adresu. Potpuno je neozbiljno, ali i neodgovorno, da se iz kabineta prvog čovjeka grada odgovor šalje paušalno, na neprovjerenu adresu, pa nećemo pogriješiti ako napišemo da je šestodnevno putešestvije pisma sa odgovorom gradonačelnika za rubriku ”Vjerovali ili ne”.

O svemu ovome razgovarali smo sa Ristom Jeftićem, predsjednikom Glavnog odbora Udruženja ”Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS” i Goranom Novčićem, predsjednikom Gradskog odbora Trebinje ovog udruženja. U odgovoru koji je uputio Mirko Ćurić, navodi se da bi borci trebali tražiti sastanak sa Miodragom Novokmetom, naćelnikom Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, ali Jeftić i Novčić su mišljenja da treba insistirati na sastanku sa Ćurićem zbog lošeg rada nadležnog Odjeljenja ali i zbog lošeg odnosa načelnika prema boračkoj populaciji.

Jeftić navodi da je odnos prema članovima Gradskog odbora udruženja čiji je predsjednik više nego nekorektan, te da gradonačelnik mora biti u toku sa svim lokalnim organizacijama, kako se ne bi dešavale situacije poput ove u kojoj je odgovor otišao na pogrešnu adresu.

”Krajnje je nekorektan odnos trebinjske vlasti prema našem gradskom odboru u Trebinju. Gradonačelnik mora da bude u toku sa organizacijama koje su osnovane na lokalnom nivou, kako se ne bi dešavala apsurdna situacija poput ove u kojoj je odgovor gradonačelnika stigao na pogrešna vrata. I takav odnos potvrđuje da sva ona udruženja koja nisu tzv. satelitska udruženja bliska vlasti bivaju ignorisana. Mi smo republičko udruženje i smatramo da bi bilo korektno od strane gradonačelnika Ćurića da nas primi i da on bude taj koji će koordinisati lokalne organizacije koje se tiču boračke populacije, a samim tim i da će on biti taj koji će nas povezati sa načelnikom Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu. Zadatak načelnika ovog odjeljenja je da bude u toku sa problemima kategorije koju bi trebao predstavljati, a ne da odbija dolazak na konferenciju za medije pod izgovorom da ne zna temu i povod konferencije. Logika nalaže da će se na konferenciji boračke populacije pričati o problemima ove kategorije, te je izlišno opravdanje gospodina Novokmeta.” – kaže predsjednik Udruženja ”Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”.

Risto Jeftić navodi da veliki problem predstavlja to što se u većini lokalnih zajednica predstavnik boraca ne bira od strane boraca već po političkoj liniji.

”Veliki problem je to što u gotovo 80% lokalnih zajednica u Republici Srpskoj borci ne biraju svoje predstavnike na nivou lokalne vlasti već se to čini po političkoj liniji, a pomaže se individualno onim borcima koji su politički podobni. Naše Udruženje od Duška Milinovića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite, zahtijeva da predloži posebnu Sjednicu Narodne Skupštine Republike Srpske na kojoj će se razmatrati izmjene i dopune ili potpuna promjena zakona vezanog za boračku populaciju. Dali smo rok do kraja mjeseca, a ministar tvrdi da će naš prijedlog proslijediti i da će do te posebne sjednice doći. Međutim, ako do izmjena i dopuna Zakona i dođe, opet se vraćamo na problem lokalne i republičke vlasti, jer borački problemi se rješavaju na lokalnom nivou, a tu postoji nekorektan odnos prema borcima koji nisu članovi vladajuće stranke.” – izričit je Jeftić.

Risto Jeftić

On je poslao i poruku Mirku Ćuriću.

”Ukoliko on kao gradonačelnik pokazuje da nije za parlamentarnu i korektnu saradnju sa onima koji su stvorili Republiku Srpsku i njene institucije onda nema razloga da ih krivi za radikalne postupke na koje ih svojim ignorisanjem primorava. Borci žele da se konačno poboljša njihov položaj i niko taj realni problem ne smije ignorisati ili gurati pod tepih.” – poručio je Jeftić.

Goran Novčić potvrđuje da mu je juče ujutro lično predat odgovor koji je upućen 17.3. tekuće godine i da je objava teksta noć prije uticala na to da shvate da odgovor nisu dobili. On je mišljenja da je odgovor poslat pro forme i da nema istinske volje za rješavanje problema nezaposlenih demobilisanih boraca.

”Oni nisu ni pogledali naziv našeg udruženja, niti ih je to mnogo interesovalo, čini mi se. Odgovor su poslali pro forme, a vjerovatno su se iznenadili našom upornošću i vašim tekstom pa su požurili da u očima naroda izgledaju ispravni. Mi sigurno nećemo stati. U odgovoru nas Ćurić upućuje na Novokmeta, a mi insistiramo na razgovoru sa gradonačelnikom upravo zbog toga što smo nezadovoljni radom Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu jer je gradonačelnik taj koji je zadužen za praćenje rada svih organizacija, pa i onih koje su zadužene za brigu o boračkim kategorijama. Ćurić ako želi neka na sastanak pozove i Novokmeta i neka nam zajedno pokažu šta su to do sada uradili i šta rade za borce. Mi jesmo spremni za zdravu saradnju sa Odjeljenjem za boračko-invalidsku zaštitu iako smo se u proteklom periodu uvjerili da smo i tu ignorisani, ali tu eventualnu saradnju između nas treba da uspostavi graodonačelnik.” – kaže Novčić.

Udruženje ”Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske” je juče uputilo odgovor gradonačelniku Mirku Ćuriću u kojem se navodi da je sastanak sa gradonačelnikom neophodan u cilju što efikasnijeg i kvalitetnijeg rada i poboljšanja položaja boračke populacije.

Veterani su izričiti u namjeri da se sastanu sa gradonačelnikom Ćurićem

Kada su pitanju demobilisani borci i njihova prava, brojna su pitanja, a odgovora je malo. Pored ignorisanja svih onih udruženja i pojedinaca koji nisu otvoreno stali na stranu vladajućih, dešava se i apsurdna situacija da odgovor bude poslat na pogrešnu adresu, a da stvar bude još više beketovska, udruženje na čiju adresu je poslat odgovor gotovo da i ne postoji u Trebinju, a radi se o udruženju koje se otvoreno stavilo na stranu vlasti, a na čijem čelu je bivši buntovnik Dušan Vukotić. Ono što je teško osporiti je to da sva ova nekoordinisanost, neodazivanje na brojne pozive, nedolazak na konferenciju za medije i, kao šlag na tortu, slanje odgovora na pogrešna vrata nedvosmisleno potvrđuju neodstatak volje i ignorantski odnos prema boračkoj kategoriji.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име