Naslovna Republika Srpska Da li je koronavirus uticao na smrtnost u Srpskoj?

Da li je koronavirus uticao na smrtnost u Srpskoj?

0
Izvor:

U Republici Srpskoj je u prvih devet mjeseci ove godine umrlo ukupno 10.984 ljudi, što je za oko 300 ljudi manje nego u isto periodu prošle godine, pokazali su posljednji podaci Zavoda za statistiku RS.

Međutim, u trećem tromjesečju ove godine (jul, avgust, septembar) zabilježen je značajniji rast broja umrlih u odnosu na isti period lani, i to za oko 260, a na to su značajnim dijelom uticali podaci o umrlima od posljedica virusa korona.

„U Republici Srpskoj je u trećem tromjesečju 2020. godine, registrovano 3.560 umrlih i 2.464 živorođenih. Broj živorođenih i umrlih u ovom periodu veći je u odnosu na treće tromjesečje 2019. godine,“ naveli su iz Zavoda za statistiku RS.

Što se tiče ostalih statističkih podataka o prirodnom kretanju stanovništva koje je ažurirao Zavod za statistiku RS, u periodu pandemije kovid-19 u Srpskoj je rođeno oko 50 djece manje nego u istom periodu prošle godine.

Period pandemije, odnosno vanrednog stanja i situacije, te zatvaranja i strogih mjera, najviše je uticao na podatke o broju sklopljenih brakova. Od kraja marta do početka oktobra ove godine sklopljeno je oko 1.200 brakova manje nego u istom periodu lani, a smanjen je i broj razvoda, pa su u navedenom periodu ove godine razvedena 402 braka, a lani 452.

Izvor:Mondo