Naslovna BiH Da li je moguća legalizacija marihuane kod nas?

Da li je moguća legalizacija marihuane kod nas?

0

U Sjevernoj Makedoniji bi uskoro moglo da postane potpuno normalno da se vidi u kafićima kako gosti konzumiraju marihuanu, a da ih pritom niko ne kazni. Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev najavio je dekriminalizaciju i legalizaciju marihuane u turističkim mjestima, kao dio novog paketa ekonomskih mjera za podsticaj privredi.

U intervjuu za program “Dojče vele” na makedonskom, rekao je da dekriminalinalizacija i legalizacija marihune “može mnogo da pomogne turizmu i ugostiteljstvu” i da je plan da to bude kontrolisano kao u Amsterdamu.

„Ideja je da se da mogućnost u turističkim mjestima, uključujući Skoplje, da se u postojećim i novim kafićima konzumira marihuana, da bude određenih standarda ventilacije i dokaza porjekla marihuane”, rekao je Zaev. Kako je dalje rekao on vjeruje da maloj zemlji to može da donese ozbiljan razvoj ugostiteljstva i turizma.

Po njegovim riječima, taj plan je na javnoj debati i, ukoliko se pokaže da je opšte javno mišljenje pozitivno, preći će se na pripremu zakona o tome.

Hrvatska takođe razmišlja da određene gradove proglasi „free zonama“ za konzumiranje marihuane. Sva proizvodnja i prodaja bila bi u rukama države koja bi imala apsolutnu kontrolu nad konzumacijom i prodajom ovih proizvoda. U Hrvatskoj je več odobreno korištenje marihuane u medicinske svrhe.

Zamislitite da se dogodi legalizacija marihuana u Bosni i Hercegovini. Kako bi to izgledalo i da li bi naša država mogla imati kontrolu nad ovim proizvodima? To je pitanje na koje nema odgovora. Jedno je sigurno dok ozbiljne zemlje Evrope i svijeta pravi ozbiljan turistički napredak sa legalizacijom i prodajom marihuana u našoj zemlji i gradu je ova tema bauk i smatra se zabranjenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i naš Youtube kanal.