Naslovna Republika Srpska Da li je požar podmetnut da bi se uništili dokazi? Mnogo je...

Da li je požar podmetnut da bi se uništili dokazi? Mnogo je sumnjivih poslova u IRB-u RS

0

S obzirom da se trenutno vodi jedna istraga i da su u toku dva sudska procesa u vezi sa nezakonitim radom IRB-a, a da je u jednom postupku, zbog odobravanja kredita bez pokrića zvorničkoj Energoliniji do 20 miliona KM, optužen i bivši premijer Aleksandar Džombić, u javnosti se pojavljuju brojne spekulacije.

Iako još nema zvaničnih informacija o uzrocima i razmjerama štete koju je pričinio jučerašnji požar u sjedištu Investiciono-razvojne banke RS u Banjaluci, otvara se niz pitanja. Dominantno je – da li je požar podmetnut da bi se uništila dokumentacija i materijalni dokazi, i ko će odgovarati ako jeste?

Stepen uništenja prostorija IRB-a u požaru je jasno vidljiv, ali još nema preciznih podataka o tome koliko je dokumentacije o plasiranim kreditima uništeno. Vršilac dužnosti direktora ove institucije Dražen Vrhovac tvrdi da arhiva banke ipak nije uništena u požaru, jer se sva dokumentacija čuva u elektronskoj verziji na serveru na drugoj lokaciji.

“Dobar dio dokumentacije u požaru IRB je izgorio ali to neće biti problem s obzirom da mi svu dokumentaciju snimamo elektronski i čuvamo na serverima koji su na drugoj lokaciji tako da ćemo mi u narednom periodu uspostaviti tu arhivu nažalost materijalna šteta je velika i trebaće određeno vrijeme da se sanira”, kaže Dražen Vrhovac,v.d. direktora IRB-a Republike Srpske.

S obzirom da se trenutno vodi jedna istraga i da su u toku dva sudska procesa u vezi sa nezakonitim radom IRB-a, a da je u jednom postupku, zbog odobravanja kredita bez pokrića zvorničkoj Energoliniji do 20 miliona KM, optužen i bivši premijer Aleksandar Džombić, u javnosti se pojavljuju brojne spekulacije.

Zato je potrebno da nadležne institucije što prije objelodane precizan izvještaj o požaru i da se razjasni kako je moguće da takva institucija nema efikasniji protivpožarni sistem, koji se, prema nezvaničnim informacijama, nije ni aktivirao tokom požara.

“Postoji ogromno nepovjerenje u rad institucija u to da li one rade po zakonu ili se uvijek nešto zataškava pod političkim ili drugim uticajem javnost rada i istinitost rada nije odlika institucija RS pogotovo ne IRB. Moje mišljenje je da je direktor prije nego je smislio šta će reći da razmisli i da sroči izjavu koja neće biti kontraditkorna ali sve vezano sa za IRB je sumnjivo i kotroverzno i samo potpiruje sumnje javnosti u sve okolnosti i ovog požara”, kaže Jelena Trivić, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Pravni stručnjaci ističu da kopije dokumentacije u određenim slučajevima mogu da služe u dokazivanju pred sudom.

“Što se tiče krivice, u krivici na sve načine možete dokazivati izjavama snimcima dokumentima i ostalo, parnica je malo komplikovanije gdje zakon propisao materijalnu dokumentaciju, ona mora biti ali u kriviici, baš širok dijapazon dokaznih sredstava”,kaže advokat Slobodan Perić.

Ekonomisti upozoravaju da bi u slučaju sporova u vezi sa plasiranim kreditima, pogotovo onima koji pobuđuju sumnju u zakonitost, IRB mogao da pretrpi velike gubitke.

“Ono što ja prateći ekonomske tokove sam mogao vidjeti je da je ugovor kojim je privatizovana „Boska“ izgubljen i da sud ne prihvata kopiju iako postoje niz dokumenata kojima se nesporno može dati validnost fotokopiranom dokumentu, u smislu potpisivanje zvaničnog, zvaničnici, ljudi, itd. Ima mnogo pratećih stvari kojima bi se moglo dokazivati da je to validni dokument, međutim, koliko znam, sud to ne prihvata, jer ne postoji originalni dokument. Ako se ta analogija primeni i na naplatu kredita od IRB-a, bojim se da će to biti veliki udar na IRB i naravno na građane Republike Srpske”, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Oglasili su se i iz banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva. Kažu da će se o uzrocima požara u IRB-u izjasniti nakon što se obave sva potrebna vještačenja. Ipak, i dalje ostaje velika sumnja, budući da je IRB RS sa Draženom Vrhovcem na čelu, nastavila praksu plasmana kredita bez finansijskog posrednika, iako je MMF još 2015. godine zahtijevao ukidanje direktnih plasmana.

IRB je početkom ove godine odobrila pozajmicu firmi „Kaldera Company“ u iznosu od 10 miliona KM, sa rokom dospjeća od godinu dana, iako ta firma nije platila obaveze prema IRB-u na ime 7 miliona kupljenih obveznica te firme, čiji je rok dospijeća bio 20 godina.Većinski vlasnik Kaldere je firma Prointer, sa kojom, po vlastitom priznanjju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, blisko sarađuje njegov sin Igor.

“Ako se ta banka bavila nečasnim radnjama onda su to što se spominjalo dodjele kredita firmama koje nisu kreditne sposobne ali taj požar nemože to sakriti”, ističe advokat Perić.

Javnost je već zaboravila aferu oko izgradnje tada najvećeg stambeno-poslovnog objekta u Banjaluci, koja je počela 2005. godine, a IRB RS je u njega uselila tek u junu 2012. godine. Novovjekovni „Skadar na Bojani“ zvanično je vodio famozni investitor iz Srbije, Šmigo Šmigić, suvlasnik „Estetik interprojekta“  iz Nove Pazove, u domaćoj javnosti poznat po mnogim prevarama, posebno onim u vezi sa izgradnjom stanova za boračke kategorije.

U ovoj zgradi stanove su kupili tadašnji ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac i bivši funkcioner SNSD-a i sudija Ustavnog suda BiH, banjalučki advokat Krstan Simić.

Da je objekat kojeg je gradio više nego sumnjiv investitor, bio po volji vlasti, svjedoči i podatak da je tadašnja uprava grada Banjaluka na čelu sa Dragoljubom Davidovićem u njemu kupila garažu od oko tri hiljada kvadrata, što je plaćeno 2,5 miliona KM.

Kako je Šmigo Šmigić uspio da godinama vuče za nos vlasti Republike Srpske koje su sa njim blisko sarađivale, i zašto je IRB RS toliko čekala da useli u unaprijed plaćen poslovni prostor, bez aktivnog sistema protivpožarne zaštite, pitanje je za institucije RS koje danas ne rade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име