Naslovna Izdvajamo Da li je srpska krv jeftina da je nakon strahovitog stradanja damo...

Da li je srpska krv jeftina da je nakon strahovitog stradanja damo ratnom profiteru?

0

– Pitam se koga se borci boje, da li je srpska krv toliko jeftini da poslije svih stradanja kroz koja smo prošli u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republiku Srpsku damo u ruke nekome kome je rat dobrodošao, upitao je Ljubiša Krunić, poslanik PDP-a u NS Republike Srpske, gostujući u emisiji „Izazovi“ BN TV.

Borci koji su prije 30 godina krenuli u odbranu slobode ostvarili su svoj cilj stvaranjem Republike Srpske. Tada su osjećali ponos, a danas se osjećaju potpuno drugačije, kaže Darko Babalj, poslanik SDS-a u NS Republike Srpske.

“Ubijeđen sam da se većina boraca danas osjeća poniženo i razočarano zbog onoga za šta smo se borili, ideala koji smo imali, ideala sloge i zajedništva radi jednog cilja… Danas se zbog borbe za egzistenciju i nebrige vlasti o tim ljudima ne osjećam dobro, kaže Babalj.

Ljubiša Krunić, poslanik PDP-a u NS Republike Srpske, pita „šta se u miru desilo sa onima koji su na bojnom polju pokazali hrabrost i gdje su sada junaci koji su branili srpske svetinje i stvarali Republiku Srpsku“.

“Pitam se koga se oni boje, da li je srpska krv toliko jeftini da poslije svih stradanja kroz koja smo prošli u odbrambeno-otadžbinskom ratu  od 1992. do 1995. godine Republiku Srpsku damo u ruke nekome kome je rat dobrodošao“, rekao je Krunić.

On dodaje da je više od dvije i po decenije od završetka rata nevjerovatna nebriga vlasti i veliko poniženje boraca Republike Srpske.

„Borci su danas postali politička meta, a vlast je sve učinila da ih razjedini i u tome je, nažalost, uspjela“, kaže Duško Ivić, poslanik DNS-a u NS Republike Srpske. Dodaje da se to vidjelo i prije nekoliko dana na protestu u Banjaluci.

On tvrdi da veliki dio boraca nije bio na protestima u Banjaluci.

„Tamo je bilo najviše boraca koji su uz vlast, koje je vlast na neki način kupila i koji su pristali na političke ucjene“, rekao je Ivić.

Darko Babalj, poslanik SDS-a u NS Republike Srpske, kaže da je vješto napravljena slika da je Boračka organizacija Republike Srpske organizovala protest u Banjaluci, a što, kaže Babalj, nije istina.

“Boračka organizacija je danas obezglavljena. Protest u Banjaluci je bio politički skup po direktivi SNSD-a i tamo su došli ljudi koji su se popisali, koji imaju radno mjesto i koji su na taj skup morali da dođu po naredbi”, ističe Babalj.

Problem u Republici Srpskoj je sistemska korupcija koja dovodi do nejedinstva u cijelom sistemu, pa i u Boračkoj organizaciji, tvrdi Ivić.

“Kada vlast može da kupi i kupuje, onda je to sistemska korupcija. Vlast tada najbolje prolazi i na takav način može da traje. Rješenje je može naći samo promjenom vlasti“, rekao je Ivić i dodao da postoje predstavnici boračkih populacija koji su istinski stvaraoci Republike Srpske i koji joj žele dobro, ali oni nisu u političkom sistemu vlasti.

Rok da vlast u Srpskoj nešto učini po pitanju boraca polako ističe, a bliži se i sjednica na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo BORS-a Republike Srpske.

„Na čelo te organizacije treba da stanu pravi borci koji će od vlasti tražiti svoja prava, a ako ih ne dobiju, borci ih tražiti na ulici“, poručio je Darko Babalj u emisiji “Izazovi” BN televizije.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име