Naslovna Izdvajamo Danas ističe rok za objavu rezultata Opštih izbora

Danas ističe rok za objavu rezultata Opštih izbora

0

Centralna izborna komisija /CIК/ BiH danas bi trebalo da objavi preliminarne rezultate opštih izbora, što je rok propisan Pravilnikom o provođenju izbora.

Pravilnikom je predviđeno da „CIК utvrđuje i objavljuje izborne rezultate nakon objedinjavanja rezultata glasanja sa redovnih biračkih mjesta i rezultata dobijenih prebrojavanjem glasova u Glavnom centru za brojanje najkasnije 20 dana nakon održavanja izbora“.

Iz Glavnog centra za brojanje rekli su ranije da vjeruju da će svi nivoi vlasti u BiH, osim opcije predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, biti prebrojani u roku, odnosno do 22. oktobra.

Predsjednik SNSD-a i kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će protiv svih članova CIК-a BiH biti podnesene krivične prijave ukoliko danas ne budu objavljeni preliminarni rezultati izbora za predsjednika Srpske.

CIК je 10. oktobra po službenoj dužnosti naredio otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića na svim redovnim biračkim mjestima u Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Protiv ove naredbe glasao je član CIК-a Vlado Rogić, uz obrazloženje da naredba nije zasnovana na Izbornom zakonu BiH i da je preuranjena, jer još nisu utvrđeni rezultati izbora.

Nakon što CIК objavi rezultate počinje da teče rok za žalbe.

Shodno Pravilniku o provođenju izbora, CIК konačne rezultate opštih izbora treba da potvrdi najkasnije 30 dana od dana održavanja izbora, odnosno do 2. novembra.

(Srna)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име