Naslovna Svijet Danas je Black Friday. Kako je nastao i dobio ime?

Danas je Black Friday. Kako je nastao i dobio ime?

0
Izvor:

Sigurno ste već čuli za Black Friday, dan posebnih ponuda i ušteda kada brandovi širom svijeta za svoje kupce pripremaju fantastične ponude. Mnoge prodavnice tada imaju i produženo radno vrijeme kako bi svi imali priliku obaviti svoju kupovinu sa sjajnim popustima.

Jedan od razloga zbog kojeg obožavamo kupovinu upravo ovog dana je i taj što Black Friday pada na posljednju nedjelju u novembru, kada započinje period pripreme domova za praznike i kupovine novogodišnjih poklona. Taj je period idealna prilika da sve šta nam nedostaje za praznično uređenje doma nabavimo po najboljim cijenama, a novogodišnje poklone, osim uz odlične cijene, ujedno kupimo i na vrijeme te bezbrižno uživamo u prazničnim radostima.

KAKO JE NASTAO BLACK FRIDAY?

Tradicija kupovine i posebnih ponuda za Black Friday dolazi nam iz SAD-a gdje je Black Friday počeo dobijati na popularnosti 90-ih godina prošloga vijeka. Riječ je o shopping događanju koje se obilježava na prvi petak koji slijedi iza američkog praznika Thanksgiving (Dan zahvalnosti), a prvobitni cilj bio mu je motivisati Amerikance na kupovinu i nakon završetka tog praznika.

Iako povezana uz američki praznik tradicija kupovine na ovaj najveći ‘kupoholičarski’ dan proširila se i u Evropu. Tako se zadnji petak u novembru sa nestrpljenjem očekuje i u evropskim zemljama, jer označava početak predpraznične shopping groznice i fantastičnih ušteda.

ZBOG ČEGA SE OVAJ DAN NAZIVA BLACK FRIDAY?

Jedno od objašnjenja naziva Black Friday potiče iz Philadelphije, a drži se da je povezan sa velikim povećanjem gužve u automobilskom i pješačkom saobraćaju, kao i nepreglednim redovima u prodavnicama, jer svi za vrijeme Black Fridaya žele iskoristiti priliku kupovanja po najboljim cijenama. Tako nastaje haos, odnosno ‘zamračenje’, pa i ovaj petak nosi totalno zamračenje u nazivu.

BLACK FRIDAY – BENEFITI ONLINE KUPOVINE

Zbog ranije navedenog objašnjenja nije ni čudo šta je Black Friday dobio svoju popularnost i u svijetu online kupovine. Svi oni koji žele da izbjegnu gužvu u prodavnicama u ovom periodu, mogu iste odlične ponude i uštede pronaći i online te na vrijeme kupiti željene proizvode, ili ih rezervisati te preuzeti u prodavnici kasnije.