Naslovna Izdvajamo Danas je Sveti Ilija Gromovnik: U polju ne bi trebalo raditi, a...

Danas je Sveti Ilija Gromovnik: U polju ne bi trebalo raditi, a vjeruje se da on donosi promjene

0
Izvor: Telegraf Foto: Ilustracija
U narodu postoji i izreka „od Svetog Ilije sunce sve milije“, što znači da praznik označava prekrentnicu i kraj tropskim ljetnjim danima.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik. Sveti Ilija, veoma poštovan u pravoslavlju, važi za strogog propovednika etičkih vrjednosti

Iako većina malo zna o njegovom pravom životu, proslavljanje Svetog Ilije je ukorenjeno duboko u tradiciju srpskog naroda, koji ga još naziva i gromovnikom. Ono što je za Slovene bio Perun, to je za Srbe Sveti Ilija, a ako znamo da su Srbi upravo iz mnogobožačke slovenske religije prešli na hrišćanstvo, jasno je zašto se pridaje toliki značaj ovom svetitelju.

Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima. Vjeruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, u svojim plamenim kočijama, vazneo na nebo pa se ta scena, takođe, slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine. Veruje se da je upravo Ilija taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će da bude suša. Zbog toga se i do danas u seoskim krajevima zadržao običaj da se na Svetog Iliju nikako ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

U narodu postoji i izreka „od Svetog Ilije sunce sve milije“, što znači da praznik označava prekrentnicu i kraj tropskim ljetnjim danima.

Vjeruje se da je na današnji dan dobro uzeti med radi zdravlja. Običaj nekada je bio da majke mažu djecu medom da bi cjele godine bila zdrava. Takođe, mnogi roditelji djeci daju ime po ovom svetitelju jer je simbol snage i neustrašivosti.

Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Narod kaže i da bi trebalo dobro gledati mjesto gdje grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Med koji se vadi na Ilindan služi kao ljek, pa ako znate nekog pčelara, obavezno ga danas uzmite. Narod veruje da majke njime treba da namažu djecu po obrazima kako bi bila zdrava.

Sveti Ilija slava je i mnogih domaćina u Srbiji. Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Propašću Kraljevine Jugoslavije ta tradicija vazduhoplovaca je prekinuta, ali je obnovljena 1992. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име