Naslovna Izdvajamo Danica se oglasila, traže kaznu za pjesmu od 20.000 €‎

Danica se oglasila, traže kaznu za pjesmu od 20.000 €‎

0

Danica Crnogorčević oglasila se nakon spornog pevanja himne Crne Gore i tvrdi da je sve „hajka protiv nje“.

Pevačica etno i duhovne muzike Danica Crnogorčević oglasila se zbog haosa oko crnogorske himne „Oj, svijetla majska zoro“ koju je ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici otpevala 6. januara, na Badnje veče, a zbog čega mediji prenose da bi mogla platiti novčanu kaznu u iznosu od 2.000 evra, a organizator događaja čak i do 20.000 evra.

„Meni je drago što se naš narod nakon svega ujedinio. Kada su me svi mediji pitali vezano za to, rekla sam da ne želim da dajem izjave. To su poslednji politički trzaji. Videli su da njih nigde nema i da gube konce. Ja tu himnu izvodim više od pet godina, a oni su se tek sada aktivirali. Ta numera je iz 1863. i 1864. godine. Postoje pisani arhivski tragovi, rukom pisani stihovi himne.

Nisam ništa izmislila, niti sam dodala strofe. Te strofe su postojale mnogo pre nas svih. Kada kažu Srbi u Crnoj Gori, to je pogrešno, verujte mi. Zna se ko su Crnogorci, to su Srbi. Nema potrebe da se naglašava Srbi u Crnoj Gori. Crnogorac je jednako Srbin“, poručila je Danica, pa se osvrnula i na pisanja o novčanoj kazni.

„Tu cifru od 20.000 evra su napisali oni koji žele da naprave medijsku hajku. Ako mi bude stigla neka tužba, već se narod okupio da skuplja novac za mene, tako da se ja ne brinem. Nema šta tu ni da se plaća, jer oni nemaju dokaze za ono što tvrde. Oni znaju da postoje arhivski tragovi, to nije nepoznato“, poručila je pevačica.

Pevačica je otpevala nešto drugačiji tekst pesme koji govori o prošlosti i bratstvu Srbije i Crne Gore, a u njenom izvođenju nije bilo uvredljivih delova koji se tiču crnogorske nacije.

Jedan od stihova je „Jedina si za slobodu ti ostala srpskom rodu“. Crnogorski mediji naveli su da bi pevačica mogla biti kažnjena novčanom kaznom od 200 do 2.000 evra, a SPC, kao organizator događaja, može prekršajno odgovarati kaznom od 1.000 do 20.000 evra.

Danica Crnogorčević je, inače, supruga đakona Ivana Crnogorčevića, a mnogi govore da poseduje najmoćniji glas Crne Gore. Izvodi i pesmu „Veseli se, srpski rode“, koja je jedna je od omiljenih pesama Novaka Đokovića, a autor teksta i muzike je upravo njen suprug Ivan.

(Mondo  Foto: BORISLAV ZDRINJA/ATAIMAGES)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име