Naslovna Hercegovina Ljubinje “Dara iz Jasenovca” posjetila Ljubinje

“Dara iz Jasenovca” posjetila Ljubinje

0
Izvor: Naša Hercegovina

„Danas je našu opštinu, zajedno sa članovima svoje porodice, posjetila trinaestogodišnja Biljana Čekić iz Kozarske Dubice, koja je postala poznata po ulozi Dare Ilić u filmu “Dara iz Jasenovca”.
Biljana Čekić je glumica, ali prije svega djevojčica čija je prabaka uspjela da se spasi iz logora Jasenovac.

Ostalih devetoro njenih rođaka nisu preživjeli, stradali su u Jasenovcu i sudbina naroda Potkozarja je slična sudbini srpskog naroda u Hercgegovini.
“Postoji velika simbolika u današnjoj posjeti Biljane Čekić ili Dare iz Jasenovca kako je većina nas i oslovljava, našem Ljubinju.

Danas, zajedno sa Biljanom sjećamo se naše Dare iz Jasenovca. Petogodišnja Dara Milaković iz Ljubinja je tog 2.8.1941. godine na Ilindan, zajedno sa svojom porodicom i još 110 ljubinjskih Srba odvedena i postradala u Jasenovcu. Najmlađi od njih je bio osmomjesečni Milan (Vlade) Turanjanin.

Sadašnja Dara iz Jasenovca i svi mi zajedno s’ njom, ostajemo da svjedočimo o jednom užasnom zločinu da se nikad ne zaboravi. Zaboraviti ne smijemo, jer zaborav je gori od same smrti. Sjećanje nas opominje da nikad više ne dozvolimo da se bilo šta slično ponovi.

Oduševljen sam i Biljaninom snagom da iznese ovu ulogu jer to nije nimalo lako i drago mi je da vidim ovaj osmijeh na njenom licu, jer uprkos teškoj i mučnoj prošlosti našeg naroda ipak u budućnost moramo ići sa osmijehom upravo ovako kako to radi Biljana. Nadam se da će u budućnosti Biljana će ć imati mnogo više uloga u kojima će njen osmijeh i neke veselije teme doći do izražaja ” istakao je načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić.
U znak zahvalnost, načelnik je Biljani uručio i prigodni poklon – umjetničku sliku koju smo nazvali “Dara iz Ljubinja” rad ljubinjskog umjetnika N. Kostića.

Mala Biljana se zahvalila na gostoprimstvu i pozivu da posjeti opštinu Ljubinje, a sa prisutnim je podijelila svoje utiske sa snimanja filma koje je trajalo tri mjeseca i rekla da joj ništa nije bilo teško i o njenim namjerama da nastavi sa glumom.
Slava koju je stekla kroz film, Biljanu, očigledno, nije ponijela i još uvijek je skromna djevojčica sa prelijepim osmijehom.
“Iznenađen sam koliko podudarnosti ima u istoriji srpskog naroda u Hercegovini i našem Potkozarju. Hvala načelniku na gostoprimstvu. Moja porodica i ja nosimo predivne utiske iz Ljubinja.” – rekao je Biljanin otac Radovan Čekić.

Po završetku posjete opštini, naši gosti su posjetili crkvu Presvete Bogorodice kao i Memorijalni spomenik žrtvama logora Jasenovac gdje su razgovarali sa lokalnim sveštenikom Sašom Kojovićem.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име