Naslovna Republika Srpska Demobilisani borci VRS: Jednaka prava za sve

Demobilisani borci VRS: Jednaka prava za sve

0
Izvor: BN

Demobilisani borci Vojske RS trebaju imati jednaka prava, a problemi ove populacije ne smiju se rješavati parcijalno – ističu iz Udruženja veterana odbrambeno-otadžbinskog rata.

Odbor za boračko – invalidsku zaštitu u Narodnoj skupštini RS održao je tematsku sjednicu na kojoj je bilo riječi o položaju boračke kategorije stanovništva.

Iz Vlade i Boračke organizacije RS još jednom uvjeravaju da će u fokusu njihovog rada biti najugroženije kategorije, odnosno nezaposleni borci te djeca poginulih boraca. U tom smislu, ministar rada i boračko – invalidske zaštite RS Duško Milunović ističe da će u narednom periodu zadatak biti obezbjeđivanje sredstava za samozapošljavanje.

Iz Udruženja veterana odbrambeno-otadžbinskog rata ističu da demobilisani borci Vojske RS trebaju imati jednaka prava, a problemi ove populacije ne smiju se rješavati parcijalno. Dodaju da su još prošle godine podnosili inicijativu za zakazivanje tematske sjednice Narodne skupštine RS na kojoj bi bilo riječi o postojećem Zakonu o pravima boraca. Jedan od prijedloga je i vraćanje zagarantovane penzije za borce prve i druge kategorije, te unapređenje položaja mladih boraca na odsluženju vojnog roka u odbrambeno – otadžbinskom ratu.

Zamjenik predsjednika Odbora za boračko – invalidsku zaštitu i poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Ljubiša Krunić navodi da u parlamentu do sada nije bilo sluha za uložene amandmane koje je predlagao na plan i program rada Narodne skupštine RS, a koji su se odnosili na izmjene i dopune Zakona o pravima boraca.

Osim pomenutih zahtjeva, radnoj grupi za analizu stanja u oblasti boračko – invalidske zaštite Savez ratnih vojnih invalida RS predložio je da se do 2025. godine izjednači osnovica za obračun lične invalidnine sa neto platom u RS.

Polazna osnova za raspravu na tematskoj sjednici bila je detaljna analiza u oblasti boračko – invalidske zaštite koju je ranije pripremila radna grupa formirana na inicijativu premijera Srpske Radovana Viškovića sa predloženih 20 mjera, a zaključci će biti upućeni u Narodnu skupštinu.

(BN)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име