Naslovna Izdvajamo Diplomatska pobjeda Rusije: Šmit se neće obratiti pred Savjetom bezbjednosti

Diplomatska pobjeda Rusije: Šmit se neće obratiti pred Savjetom bezbjednosti

0
epa07496830 The United Nations Security Council meets on the situation on Venezuela at United Nations headquarters, in New York, New York USA, 10 April 2019. Venezuelan officials said they were ready to receive international aid following a meeting with the Red Cross chief, as the Latin American nation plunged into a new round of blackouts. EPA-EFE/PETER FOLEY

Kristijan Šmit neće govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a, koja se treba održati sutra, niti će OHR biti pomenut. Navodi se to u tekstu rezolucije koji je Savjet bezbjednosti UN-a usaglasio večeras nakon višednevnih pregovora. Konačnom verzijom rezolucije produžava se mandat EUFOR-a u BiH, odnosno misije Altea.

– Savjet bezbjednosti, utvrdivši da situacija na području bivše Jugoslavije i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti, djelujući u skladu s Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih nacija: ovlašćuje države članice koje djeluju kroz ili u saradnji s Evropskom unijom da u daljnjem razdoblju od dvanaest mjeseci, počevši od datuma usvajanja ove rezolucije, uspostave multinacionalne stabilizacijske snage (EUFOR ALTEA) kao pravnog sljedbenika SFOR-am pod ujedinjenim zapovijedanjem i upravljanjem, koje će ispunjavati svoje misije u vezi s provođenjem Aneksa 1-A i Aneksa 2 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i njegovih aneksa (zajednički Mirovni sporazum, S/1995/999, Aneks ), u saradnji s prisutnošću Glavnog štaba NATO-a, u skladu sa dogovorima između NATO-a i EU-a kako je saopšteno Savjetu bezbjednosti u njihovim pismima od 19. novembra 2004., u kojima se priznaje da će EUFOR ALTEA imati glavnu ulogu stabilizacije mira u vojnim aspektima Mirovni sporazum, odlučuje obnoviti ovlaštenje iz stavke 11. svoje rezolucije 2183 (2014) za daljnje razdoblje od dvanaest mjeseci počevši od datuma donošenja ove rezolucije – navodi se u tekstu rezolucije.

Ruska Federacije je, od početka, insistirala da se OHR izbaci iz teksta. U drugoj verziji rezolucije koja je bila razmatranju u ponedjeljak, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlaštenja. Ali, u utorak popodne članice Savjeta bezbjednosati su usaglasile tekst rezolucije i, kako se može vidjeti, OHR i visoki predstavnik se nigdje ne pominju.

U tom tijelu Ujedinjenih nacija će se svakako čuti i glas Srpske. Vlada je uputila svoj izvještaj, u kojem jasno stoji da je krizu u BiH izazvao niko drugi do bivši i posljednji visoki predstavnik Valentin Incko, nametanjem izmjena krivičnog zakona.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име