Naslovna Hercegovina Djeca i omladina učila plivati na Bilećkom jezeru

Djeca i omladina učila plivati na Bilećkom jezeru

0
Izvor: Nezavisne

Treća škola plivanja „Osvitak“, koju je i ove godine na Bilećkom jezeru organizovao Zavičajni klub „Osvit“ iz Bileće, pod vođstvom trenera Nebojše Kulidžana, okupila je stotinak mališana mlađih i starijih uzrasta, među kojima je veliki broj njih već savladao prve korake u plivanju.

Prema riječima Miodraga Ljuma Hrnjeza, osnivača i predsjednika „Osvita“, mnogi od polaznika su i ranijih godina učestvovali u školi plivanja, pa su ove godine savladali neke nove stilove i korigovali ranije naučenu tehniku, a neki su tek savladali prve plivačke pokrete.

„Naš je cilj da u narednih desetak godina naučimo plivati barem onu mladu populaciju do 40 godina, jer, iako imamo Bilećko jezero, veliki broj mladih ljudi u Bileći još ne zna plivati“, kaže Hrnjez.

Dodaje da je zadovoljan i velikim odzivom i brzim učenjem, naročito mlađe djece, koja imaju veliku želju, a nemaju toliko straha od vode koliko oni stariji.

Prema njegovom mišljenju, velika prepreka koja mnoge Bilećane udaljava od Bilećkog jezera jeste upravo činjenica što pripadaju kategoriji neplivača, iako bi od ove vještačke hidroakumulacije, po mišljenju mnogih, cio grad mogao imati ogromne benefite.

„Bilećko jezero i njegove obale, naročito sa ove strane oko magistralnog pravca prema Trebinju, kao stvoreni su za turizam i vodene sportove, na čemu će ‘Osvit’ u narednom periodu ozbiljno djelovati“, dodaje Hrnjez.

Zbog toga je, prema njegovim najavama, škola plivanja samo uvod i temelj na kome planiraju rad na razvoju sportova na vodi na Bilećkom jezeru, a za to u „Osvitu“, koji se uglavnom finansira sam, očekuju podršku bilećke lokalne uprave i drugih nadležnih republičkih institucija.

Hrnjez napominje da je Zavičajni klub „Osvit“ član Svjetske lige u plivanju na otvorenim vodama i da je do sada uspješno realizovao dva plivačka maratona na Bilećkom jezeru.

U Bileći je u svrhu promocije razvoja turizma proteklog vikenda organizovana manifestacija „Lake tour 2021“, na kojoj je učestvovalo više biciklista iz BiH i regiona.

Ideja za organizaciju ove manifestacije potekla je od grupe mladih entuzijasta koji su ostvarili saradnju sa Turističkom organizacijom Bileća i realizovali je sa velikim uspjehom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име