Naslovna Republika Srpska Dodikov pucanj u prazno u Beogradu

Dodikov pucanj u prazno u Beogradu

0
Izvor:

Nakon sastanka vlasti i opozicije u Beogradu sa rukovodstvom Srbije, jasno da od velike priče o osporavanju imenovanja Kristijana Šmita za Visokog predstavnika u BiH – nema ništa! Vučić izjavio da će kao strana potpisnica Dejtona tražiti redovan izvještaj od kancelarije OHR-a, što implicira da ga ne osporava, a Milorad Dodik da on nije antidejtonska strana, što se opet može tumačiti kao implicite prihvatanje novog mandata Visokog predstavnika.

Srbija i Alerksandar Vučić su očigledno procijenili da im u ovom momentu ne odgovara konfrontacija sa predstavnikom njemačke diplomatije, a Dodik da nema kapaciteta da se pita o Šmitovom postavljenju, posebno nakon činjenice da ga je američki Stejt Department potvrdio, a ambasador SAD Nelson prije dva dana Dodiku skrenuo pažnju o osljedicama koje mogu imati njegovo osporavanje.

Da bi sav ovaj galimatijas koji je Dodik osmislio, a Vučić sproveo,  imao nekog smisla, učesnici su se potrudili da uobičajenom političkom frazeologijom pokriju njegove mršave rezultate, da ne kažemo fijasko, pa je tako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će “Srbija uvijek biti uz Republiku Srpsku, poštujući integritet BiH, ali i inegritet Republike Srpske. Uvijek ćemo podržavati Republiku Srpsku”.

On je rekao da su razgovarali o svim važnim pitanjima i da ovo nisu laki i jednostavni dani.

“Upoznao sam ih i sa situacijom na Kosovu i činjenicom da je dozvoljeno reći bilo šta protiv srpskog naroda, a da niko na to ne reaguje”, rekao je Vučić.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici opozicije iz RS. Lideri opozicije Šarović, Borenović i Nešić ostali su petnaestak minuta duže u zgradi kod predsjednika Srbije.

Koja je bila uloga opozicije na ovom sastanku nije jasno, iako je očigledno da je Milorad Dodik nakon bezuspješnog pokušaja okupljanja svih političkih stranka iz RS u kabinetu predsjednice RS Željke Cvijanović, na ovaj način preko Vučića isposlovao okupljanje svih političkih aktera.

U svakom slučaju o stavovima ostalih saznaćemo iz direktnih izjava opozicionih učesnika.

ISTOK

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име