Naslovna Izdvajamo Dodiku sankcije ako radikalno ne promijeni kurs

Dodiku sankcije ako radikalno ne promijeni kurs

0

Poslanici četiri najveće grupe u Evropskom parlamentu osudili su, kako su naveli, “opasne aktivnosti na podjelama” srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, i pozvali EU da slijedi primjer SAD i uvede sankcije Dodku ukoliko ”radikalno ne promijeni kurs”.

Mi, poslanici u Evropskom parlamentu, oštro osuđujemo opasne aktivnosti na podjelama srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorda Dodika, koje predstavljaju namjerni pokušaj podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ustavnog poretka i drugih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma – navodi se u zajedničkom saopštenju.

Poslanci Evropske narodne partije, Socijalisti i Demokrate, Liberali i Zeleni pozvali su na temeljno preispitivanje i moguće zamrzavanje svih projekata i pomoći koje finansira EU “za i unutar Republike Srpske”, uključujući makrofinansijsku pomoć i finansiranje iz IPA III.

Evropski poslanici pozivaju na slobodne i pošteni izbore u BiH koji bi trebalo da se održe u oktobru 2022. godine i pružaju punu podršku mandatu Viskog predstavnika u BiH, koga, kako kazu, odlučno brane od javnih napada od strane Milorada Dodika, Srbije, Ruske Federacije i drugih aktera.

– Krajnje je vrijeme za čvršći, jasniji i kredibilniji pristup, zasnovan na demokratiji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni kako bi bila preporučena za otvaranje pregovora o pristupanju EU – zaključuje se u zajedničkom saopštenju poslaničkih grupa EP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i naš Youtube kanal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име