Naslovna Region Donijeta odluka: Ćirilica izbačena iz Vukovara

Donijeta odluka: Ćirilica izbačena iz Vukovara

0

Gradsko veće Vukovara donijelo je odluku o izmjenama gradskog statuta kojima se brišu odredbe o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Gradsko veće Vukovara donijelo je odluku o izmjenama gradskog statuta kojima se brišu odredbe o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma, piše hrvatski „Večernji.hr“.

Stavili su van snage i odluku o ostvarivanju ravnopravne upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara.

Odluka o izbacivanju ćirilice i srpskog jezika iz službene upotrebe donesena je na temelju rezultata popisa stanovništva u Hrvatskoj, kojim je utvrđeno da u Vukovaru živi 29,73 odsto Srba, a za status službenog jezika potrebno je da ih bude jedna trećina.

Predsjednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković, inače bivši zamjenik gradonačelnika Vukovara, rekao je kako je to “poklon vukovarskim Srbima na kraju godine od političke garniture na čelu s gradonačelnikom Penavom”.

“Ovim je okončano desetogodišnje nasilje nad ćirilicom i srpskim jezikom, au tom periodu su razna državna tijela učinila sve da do primjene ovog prava srpske zajednice nikada ne dođe.

Popis stanovništva 2021. godine čekao se kao spasonosno rješenje u nadi da će Srba u Vukovaru biti manje. Iako je popis pokazao postotak zastupljenosti srpske zajednice od gotovo 30 posto – nikome ni na pamet nije palo da se ovo pravo srpske zajednice u Vukovaru zadrži”, rekao je Milaković.

(MONDO)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име