Naslovna Izdvajamo Druga strana sukoba – ratna zona kao tržište

Druga strana sukoba – ratna zona kao tržište

0

Teritorija na kojoj se vodi rat naziva se ratna zona. Ratna zona za jedan narod na čijoj se teritoriji nalazi uglavnom predstavlja prostor krvoprolića, progona, stradanja ili čak potpunog nestanka te etničke grupe. Sa druge strane, ratna zona je idealno tržište za sve one države koje indirektno učestvuju u tome ratu, odnosno za sve one države kojima je ratna zona na teritoriji druge države pogodno tlo između ostalog za trgovinu i testiranje svojih vojnih proizvoda ali i lijekova u vidu opijata. Drugim riječima, uz eksploataciju naftnih i ostalih rudnih bogatstava, od jednog ratnog sukoba najviše benefita imaju vojna industrija i proizvođači psihoaktivnih supstanci.

20. vijek se uglavnom definiše kao vijek ubrzanog razvoja tehnike i tehnologije, što je opet direktno uticalo i na ubrzan razvoj vojne industrije. Da bi jedna država bila politički moćna neohodno je da njena vojna i ekonomska snaga budu na visokom nivou. Samo takve države danas imaju apsolutnu kontrolu nad svojom teritorijom, ali i nad teritorijama drugih zemalja koje geostrateškim položajem ili spletom određenih okolnosti nisu uspjele da ostvare visok status u svjetskim okvirima.

Rapidnim rastom proizvodnje oružja i vojne opreme, države koje su ekonomski i vojno moćne, sebe dovode u nezavidan položaj jer stalna modernizacija i unaprijeđivanje naoružanja podrazumjeva nagomilavanje ogromnih količina iste, što najzad toj državi od primarne prednosti stvara sekundarni teret. Jedini efikasan način rješavanja ovoga problema predstavlja plasiranje ovih proizvoda u zemlje gdje postoji otvoren oružani sukob. Zato nije slučajnost što u zadnjih 70 godina konstantno imamo ratove (od Evrope, Bliskog istoka, preko Afrike, sve do Srednjeg istoka) i da su u svaki od njih direktno ili indirektno umješane moćne sile. Sukob se uglavnom projektuje na teritorijama velikih zemalja jer samo otvoreni konflikt u velikim zemljama omogućava potrošnju velikih količina naoružanja i vojne opreme odnosno sekundarnog tereta.

Osim za vojnu industriju, ratna zona je idealno tržište i za plasiranje psihoaktivnih supstanci. Pa se tako jedna ratna zona u širem smislu riječi može takođe definisati kao jednostavan i lako dostupan poligon za testiranje i potrošnju raznih vrsta opijata. Ilegalne laboratorije danas više nego ikad stvaraju enormne količine sintetičkih droga čiji efekat se ogleda u bezumnom fanatizmu i odsustvu empatije. Upravo ta abnormalna stanja su uslov da jedan sukob eskalira do neviđenih razmjera prožet najokrutnijim zločinima.

Svakako jedna od takvih supstanci koja je odigrala bitnu ulogu u sirijskom ratu jeste Fenetilin. Fenetilin je psihostimulans u široj upotrebi poznatiji pod nazivom Kaptagon čija proizvodnja cvjeta u poslednjih petnaestak godina. Njegov efekat je višestruk i manifestuje se kroz potpunu budnost, povećanu pričljivost, podsticanje agresivnosti i odsustvom normalne percepcije. Kaptagon svojim djelovanjem nervni sistem čini djelimično disfunkcionalnim pa konzument nema potrebu čak ni za hranom.

Borci ISIL-a pod dejstvom Kaptagona

Rat u 21. vijeku zaista ne bi trebao biti opcija kojom bi se riješavali sporovi između naroda i država, ali prosti interesi velikih uglavnom u sukobe guraju male. S toga moramo biti svjesni da mnogo toga ne zavisi od nas samih, ali to naravno nije razlog da u kriznim momentima diplomatijom i zdravim razumom ne pokušamo nadjačati sukob i krvoproliće.

Radoš Radović

Radoš Radović je rođen na Cetinju 18.11.1992. godine. Osnovnu i srednju školu završio u Trebinju, gdje i danas živi. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Podgorici, odsjek Bezbjednost i kriminalistika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име