Naslovna Republika Srpska Društveno opasni medijski spinovi iz Srbije

Društveno opasni medijski spinovi iz Srbije

0
Izvor: ISTOK

Kada su u pitanju Republika Srpska i Milorad Dodik, režimski mediji Srbije imaju jednu zajedničku karakteristiku: stvaraju nerealnu i lažnu sliku političkog stanja u RS i BiH. Zašto je to društveno opasan proces?

Zvanični stavovi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o BiH i RS su uvijek u diplomatskom maniru i odmjereni. Čak i previše, za naš ostrašćeni mentalitet i način posmatranja stvari. Zato se logično postavlja pitanje, zašto je to u tolikom raskoraku sa stavovima nekih njegovih političkih jastrebova ili medija koje kontroliše vlast u Srbiji? Posebno je opasna i dugoročno štetna jedna pogrešna medijska slika koja se stvara u srpskom medijskom prostoru.

Tako ćete npr. u režimskim medijima pročitati naslove tipa: Dodik je odbrusio …, Dodik: Ne plašim se hapšenja …, Udari na Srpsku uzeli maha …, Harmonika pokazala pravo lice opozicije … itd. U svima njima se Dodik predstavlja kao nacionalni heroj, uzor i čvrst karakter, a opozicija kao bezlična,  odbojna i anacionalna. I taj spin se pravi svakodnevno, već duže vrijeme, a posebno izraženo za vrijeme ovog režima i tokom aktuelne krize u RS i BiH, koju je proizveo upravo Milorad Dodik.

Kada uđete u sadržaj tih tekstova, ispod naslova, onda oni koji bolje poznaju prilike i stvarno stanje u RS i BiH mogu da shvate sa koliko lažnih činjenica se tu barata. Npr. jedan od tekstova koji je izašao ovih dana na porrtalu ALO: Udari na Srpsku uzeli maha, između ostalog poziva da Dodika ostave na miru, u smislu podjele BiH i prijetnji sankcijama zbog njegovog djelovanja, a evo ko u stvari dijeli BiH. Pa se u relativno kratkom tekstu pravi ekspertiza političkih dešavanja za vrijeme Sulejmana Tihića, bivšeg lidera SDA, čija se inicijtiva tzv. Prudski sporazum predstavlja kao podjela Dejtonske BiH. Istini za volju to je tačno, ali se nigdje u tekstu ne kaže da je upravo Milorad Dodik svojevremeno prihvatio Prudski sporazum, koji je bio drastično na štetu integralne teritorije RS, a u interesu Hrvata, jer im je obezbjeđivao zasebnu teritorijalnu jedinicu. Tadašnjom oštrom reakcijom opozicije, koja je to i danas, cijela stvar je zaustavljena, ali je po pisanju ovog medija za to zaslužan Milorad Dodik.

Takođe, u narečenom mediju i tekstu se kaže kako je taktika aktuelnog lidera SDA da “sa Srbima treba polako, nekoga potkupiti, nekoga ucijeniti”. Ali se nigdje neće naći činjenica da je Milorad Dodik upravo taj koji je interese RS prodavao zarad ličnih i politikih benefita i prenosio nadležnosti koje danas navodno želi da vrati. I svojim političkim djelovanjem upravo radio na rušenju i reviziji Dejtona.

Da se ovakva medijska slika prima u srbijanskoj javnosti, možete se posvjedočiti svakodnevno kroz običan razgovor sa bilo kojim prosječnim čovjekom iz Srbije, ali je zaista pitanje, pa ako hoćete i nacionalna tema, šta će se dešavati kada ovakva medijska propaganda nama dođe na naplatu i kada se počnemo realno suočavati sa posljedicama jedne kvazinacionalne politike, koja je sve izuzev u interesu Srba? U svakom slučaju, imaćemo se kada tim pitanjima baviti. Htjeli, ne htjeli!

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име