Naslovna Hercegovina „Elektroprivreda“ kuburi s novcem, a gradi novu poslovnu zgradu!

„Elektroprivreda“ kuburi s novcem, a gradi novu poslovnu zgradu!

0
Izvor: BN
Elektroprivreda Republike srpske trebinje

„Elektroprivreda Republike Srpske“se s jedne strane bori sa finansijskim problemima, s druge strane planira izgradnju nove zgrade u Trebinju, koja će biti u vlasništvu Grada Trebinja. Opozicija tvrdi da se radi o bespotrebnom trošku.

S jedne strane milionski gubici, s druge strane milionska izdvajanja za novu zgradu. Elektroprivreda RS planira da u Nemanjinoj ulici u Trebinju izgradi novi objekat, koji će koštati preko šest miliona maraka.

Ovo je zgrada koja bi trebalo da se ruši, a dio je vojnog kompleksa “Sjeverni logor“ i u njemu je dio gradske administarcije i gradski arhiv. Tender je raspisan. U toku je potraga z ponuđačem koji će izraditi projektnu dokumentaciju, koja bi ERS, prema pisanju Kapitala trebalo da košta oko 351 hiljadu maraka.

“Realizacijom ovog projekta stekli bi se uslovi da Grad Trebinje dobije nove kvalitetne i funkcionalne administrativne prostorije, na račun izgradnje dodatnog kapaciteta prostora za potrebe ERS, budućeg suvlasnika dijela objekta“. – naveli su u Matičnom preduzeću „Elektroprivrede RS“.

Novi objekat trebalo bi da ima podrum, četiri sprata u dvije etaže. Radi se o bespotrebnom trošenju novca, poručuje narodni poslanik Nebojša Vukanović.

– Umjesto da završe nešto što će prizvodi struju i dati novu vrijednost Luka Petrović je odlučio da pravi novu zgradu i to iz dva razloga. S jedne strane to je najbolji način da se u opremanju ugradite nekoliko miliona maraka u namještenim tenderima sa povezanim firmamma, a istovremeno imate onda i prostora da zaposlite još par stotina partijskih članova pred izbore koji će biti naredne godine , kaže Vukanović.

Vukanović kaže da ovaj primjer ne bi trebalo da prođe bez krivičnih prijava.

– To je jedna klasična zloupotreba i treba podnijeti Krivičnu prijavu protiv Luke Petrovića zbog nenamjenskog trošenje sredsta i to nije jedini ugovor, Elektroprivredi treba pozitivno poslovanje, kaže Vukanović.

A pozitivnog poslovanja u prošloj godini nije bilo. Elektroprivreda je ostvarila gubitak od 29 miliona maraka. Koliki su finansijski problemi, govori i podatak da većina zavisnih preduzeća ima milionske dugove za porez. Osim toga, vrlo česta praksa je i posezanje za milionskim kreditima kako bi bile izmirene osnovne obaveze.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име