Naslovna Hercegovina Elektroprivreda RS obilježila 30 godina postojanja

Elektroprivreda RS obilježila 30 godina postojanja

0

U Kulturnom centru danas je održana svečana akademija povodom 30 godina postojanja i rada Elektroprivrede Republike Srpske. Za protekle tri decenije ova kompanija postala je nosilac privrednog i ekonomskog razvoja Republike Srpske.

Luka Petrović, generalni direktor Mješovitog holdinga „Elektroprivrede Republike Srpske“ izjavio je da je pred ovom kompanijom sigurna i svijetla budućnost i istakao da ova kompanija jedina u Evropi može ponuditi i višegodišnje ugovore za potpuno snabdijevanje električnom energijom sa fiksnim cijenama, i to tri puta jeftinijim.

Petrović je naveo da EPS planira porketanje novih proizvodnih pogona koji treba da otvore i nova radna mjesta, ali i povećaju BDP Republike Srpske.

Generalni direktor EPS-a je na svečanoj akademiji u Trebinju, povodom 30 godina postojanja ove kompanije, naglasio da sve prethodne generacije, koje su prolazile kroz teške izazove i uslove poslovanja, sada osjećaju da su zajedno ispunili ovu misiju.

On je naveo da energergetski sistem ne bi mogao da bude sačuvan bez podrške i razumijevanja svih dosadaših Vlada Republike Srpske, a posebno srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Srpske Željke Cvijanović i premijera Radovana Viškovića, koji dali nesebičan i nemjerljiv doprinos razvoju EPS-a.

Petrović je posebno naglasio dobru saradnju sa Ministarstvom energetike i rudarstva Republike Srpske sa ministrom Petrom Đokićem na čelu, gdje, kako naglašava, nijedan dokument, inicijativa i prijedlog EPS-a ne čeka duže od 48 časova.

On je podsjetio i na vremena kada su Srbija i Crna Gora značajno pomogle EPS.

„Danas naša kompanija ima 8.700 radnika, ostvaruje godišnji prihod veći od 1,1 milijardu KM i ima u potpunosti razdvojene djelatnosti distribucije i snabdijevanja. Jedini smo izvoznik električne energije u regionu, najpovoljniji snabdijevač za domaćinstvo od 22,5 evra po megavat času, a za privredu 53 evra“, istakao je Petrović.

Petrović kaže da je kreirano niz programa kojima EPS žele da postigne višedecenijsku energetsku nezavisnost, a to su novi megavatčasovi električne energije.

„U toku je program energetske održivosti domaćinstava i privrede Republike Srpske, program podrške istalacija fotonaponskih elektrana za bolnice, domove zdravlja, vodovode i vjerske objekte, a uskoro će biti objavljen i program energetske održivosti lokalnih zajednica“, naveo je on.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH rekao je danas u Trebinju da Republika Srpska ne smije oklijevati da zaštiti suverenost svog elektroenergetskog sistema, dodajući da je to resurs Republike kojim ona želi suvereno upravljati.

Obraćajući se na akademiji povodom 30 godina postojanja „Elektroprivrede Srpske“, Dodik je rekao da je danas, u vremenu opšte važnosti električne energije, potrebno preispitati dosadašnja iskustva organizacije elektroenergetskog sistema u cilju njegove efikasnosti.

„Mislim prije svega na regulatore i na to da će sve države, a već su počele, da uzmu taj resurs u svoje ruke i da upravljaju tim resursom kao suverene zemlje i suverenim resursom“, istakao je Dodik.

On je rekao da 30 godina postojanja i rada „Elektroprivrede“ svjedoči o nastajanju, viziji i razvoju Republike Srpske.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što je kao poslanik bio u prilici da donosi zakone i rješenja kao što je onaj o formiranju „Elektroprivrede“.

„Izazovi koje smo imali bili su vezani za nekoliko ključnih događaja. Jedan je, naravno, formiranje. Bilo je veoma teško obezbijediti funkcionisanje sistema u uslovima kada ste električnu energiju morali da dajete gotovo besplatno ili besplatno“, rekao je Dodik.

On je dodao da je drugi ključni izazov bio očuvati „Elektroprivredu Srpske“ u procesu privatizacije.

Dodik je istakao da je tada od Srpske zahtijevano da privatizuje svoje energetske potencijale.

„Tada smo to odbili i pokazalo se da smo bili u pravu“, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je „Elektroprivreda Srpske“ danas jedan od najvažnijih komponenti i podsticaja ekonomskog razvoja Srpske.

„Drago mi je što razvijamo projekat u kome ćemo moći da privrednicima, industrijalcima iz zemlje i svijeta, ponudimo garantovane cijene – zavisno od broja zaposlenih od 80 do 100 evra na pet godina za megavat sat. Mislimo da će to bitno podstaći naš rast i zapošljavanje ovdje“, istakao je Dodik.

On je dodao da „Elektroprivredi Srpske“ predstoje investicije i rast koji je potreban da bi se očuvala Republika Srpska na mapama energetskog i svakog drugog potencijama.

Dodik je rekao da se boji da će „moćni i veliki“ pokušati da nametnu organizacije koje će minimizirati Srpsku u pogledu energetske proizvodnje.

„Moraćemo da se okupimo i da to naprosto pokušamo očuvati za nas i našu budućnost“, rekao je Dodik.

Čestitajući jubilej „Elektroprivredi Srpske“, Dodik je rekao da je ona danas dobro organizovana, sposobna, stabilna i sa dobrim finansijskim rezultatima.

Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske je čestitala je veliki i važan jubilej, zahvalivši se svim ljudima koji su počeli i sprovodili veliki poduhvat osnivanja i razvoja „Elektroprivrede“, koja je sa Srpskom dijelila sva teška i manje teška, ratna i poratna vremena, ali i vremena republičkog ubrzanog razvoja.

„U energetskom sektoru leži najveća razvojna šansa Srpske i očekuje da ‘Elektroprivreda Republike Srpske’ i u narednom periodu stalno osnažuje svoj investicioni potencijal. Zato upućujem čestitke `Elektroprivredi Republike Srpske` za dobre rezultate, napore, trud, uvezanost sa institucijama Srpske i za, konačno, ono što jesu potrebe naših građana“, rekla je Cvijanović.

Ona je poželjela „Elektroprivredi“ uspješan budući rad koji će biti na ponos svih ljudi u Srpskoj.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je da je Srpska jedina republika u regionu koja ima viškove električne energije, te da neće biti povećanja cijene struje u ovoj godini.

„Strateško opredjeljenje Vlade Srpske je da, kakvo god povećanje bude, bićemo uvijek i po pitanju privrede i po pitanju domaćinstava povoljniji nego drugi entitet u BiH, a za okruženje i da ne govorim“, rekao je Višković na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 30 godina „Elektroprivrede Republike Srpske“ u Trebinju.

On je rekao je da je energetika resurs Srpske sa kojim treba upravljati domaćinski, što će doprinijeti da Srpska ima svijetlu budućnost.

„Ponašajući se domaćinski prema ovom resursu, možemo našim građanima da damo socijalnu cijenu električne energije od 22,5 evra po megavatčasu“, rekao je Višković.

On je ukazao na to da je Srpska jedina republika na ovim prostorima koja ima tržišne viškove električne energije.

„Eksternom tržištu nudimo više od 30 odsto naše proizvodnje i to nam je ulazni parametar da se možemo ponašati kako se ponašamo i prema domaćinstvima i prema privredi“, rekao je Višković.

On je naveo da je želja sadašnje vlasti da se u narednih nekoliko godina sagrade značajni kapaciteti iz obnovljivih izvora, te da se na taj način još više povećava energetska stabilnost i konkurentnost Srpske.

„Sa novim megavatima koje smo ugovorili i više od 1,6 milijardi KM investicija, u narednih manje od mjesec dana sigurno će u Trebinju biti potpisan ugovor o izgradnji hidroelektrane ‘Dabar’ od novih 160 megavata i investiciji od preko 660 miliona KM“, rekao je Višković.

On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da bude dio početka realizacije projekta „Buk bijela“, o kojem se govori odavno.

„Danas taj projekat ide iako političko Sarajevo pokušava da pravi opstrukcije“, rekao je Višković.

On je rukovodstvu i zaposlenima u „Elektroprivredi“ Srpske čestitao prvih 30 godina uspješnog rada ovog preduzeća, istakavši da se ono razvijalo i raslo zajedno sa Srpskom.

„Vi koji ste u sistemu i danas i prethodnih, ali i budućih godina treba da budete okosnica razvoja energetika Srpske. To je naša velika šansa“, rekao je Višković.

Na osnovu odluke uprave, Mješoviti holding ERS uručene su zahvalnice desetorici bivših direktora i posebna priznanja.

Zahvalnice je bivšim direktorima holdinga uručio Luka Petrović, i to: Miloradu Skoku, Nikoli Ercegu, Dragu Skuliću, Slobodanu Mrdiću, predstavniku porodice Marka Ašanina, Svetozaru Aćimoviću, predstavniku porodice Pantelije Dakića, Branislavi Milekić, koja je zahvlanicu preuzela i u svoje i u ime Željka Kovačevića, te Radmili Čičković.

Posebna priznanja, na osnovu odluke uprave preduzeća, dodijeljena su: plakete – predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću i predsjedniku RS Željki Cvijanović za izuzetan doprinos u radu i razvoju holdinga, kao i povelja – srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za izuzetan doprinos u radu i razvoju holdinga.

Svečanoj akademiji povodom značajanog jubileja prisustvovali su i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, rukovodstvo grada Trebinja i brojne zvanice iz svijeta energetike, ekonomije, privrede, bankarskog sektora Republike Srpske i regiona.

U umjetničkom dijelu svečane akademije učestvovao je i crkveni hor „Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški“, pod upravom mr Jovane Marić.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име