Naslovna Hercegovina Trebinje Elektroprivreda RS u narednih pet godina prelazi na tržišno poslovanje

Elektroprivreda RS u narednih pet godina prelazi na tržišno poslovanje

1

„Elektroprivreda Republike Srpske“ će u narednih pet godina preći na tržišno poslovanje, prema kome više neće biti regulisane cijene električne energije, već će je „Elektroprivreda“ od proizvođača morati nabavljati po istim uslovima kao i drugi kupci, putem aukcija, javnih oglasa ili putem organizovanog tržišta električne energije.

Zoran Vuković, izvršni direktor za uspostavljanje javnog snabdijevanja u „Elektroprivredi RS“, kaže da će se ovakva prodaja električne energije realizovati u 2025. godini, a takvu liberalizaciju tržišta preporučuje i međunarodna energetska zajednica.

„Očekujemo da Vlada RS uskoro imenuje ‘Elektroprivredu RS’ kao javnog snabdjevača koji će u 2021. godini cjelokupnu energiju nabavljati po regulisanoj cijeni od naših proizvođača, u narednoj godini će taj procenat iznositi 75%, u 2023 će iznositi 50%, u 2024. godini će biti 24%, a u 2025. godini moramo svu energiju nabavljati u konkurentskom postupku“, pojašnjava Vuković.

On dodaje da potrošači od liberalizacije ne treba da strahovatiuju, jer će i ubuduće biti kvalitetno snabdjevani električnom energijom, s transparentnim računima koje će dobijati, a socijalno ugroženi potrošači će biti zaštićeni određenim subvencijama.

Za sve će se pobrinuti Direkcija za javno snabdijevanje organizovana u tri službe, i to Služba za tarifiranje, razvoj, plan i kontrolu u Trebinju, Služba za obračun i naplatu u Doboju s Odjeljenjem za naplatu u Palama i Služba za odnose s kupcima, od čega će većina zaposlenih biti na šalterima širom Republike Srpske.

Iako će potrošači Republike Srpske moći da biraju snabdjevača kojeg oni žele, „Elektroprivreda RS“, koja zadovoljava sve kriterijume za javnog snabdjevača, poput tehničkih, organizacionih i materijalno-finansijskih, i ubuduće će biti najpovoljniji snabdjevač kome će Vlada RS uskoro za snabdijevanje uručiti i licencu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име