Naslovna Svijet Facebook je gubio 164.000 dolara po minutu, a pad bi mogao da...

Facebook je gubio 164.000 dolara po minutu, a pad bi mogao da ga košta i titule

0
Izvor: Nezavisne

​Prekid u radu Facebooka i njegovih aplikacija Instagrama i Whatsappa koštala je kompaniju 164.000 dolara po minutu prihoda, dok je pad akcija izbrisao tržišnu kapitalizaciju za više od 40 milijardi dolara.

Kao što smo objavili, lično je to Marka Zakerberga koštalo otprilike 6 milijardi dolara.

Facebook je izgubio novac na više načina sinoć popodne, kada je gigant društvenih mreža pogođen nezapamćenim prekidom koji je trajao otprilike šest sati.

Akcije Facebooka ( -4,89%), već su bile pale ranije ujutro nakon intervjua koji je u nedjelju uveče emitovan sa bivšom radnicom Frances Haugen. Ona je tvrdila da kompanija stavlja profit iznad sigurnosti kada je u pitanju govor mržnje i široko rasprostranjene dezinformacije, te da obmanjuje investitore kako se nosi sa problemima.

Zatim, otprilike u 11.40 po istočnom vremenu, Facebook je počeo da nestaje, korisnici su izgubili pristup svim svojim veb stranicama, kao i Instagramu i WhatsAppu, odnosno svojim alatima za internu komunikaciju. Više od šest sati kasnije, servisi su počeli da se vraćaju u život.

Iako se činilo da je prekid završen, posljedice nisu. Evo prvih podataka o prekidu i tome koliko bi on mogao da košta:

Downdetector, koji prati slična dešavanja, objavio je da je ovaj zastoj bio bez presedana. U postu na blogu, glavni tehnološki direktor matične kompanije rekao je da je pratio više od 14 miliona izvještaja o problemima koji su proizašli iz ovog prekida.

Na osnovu prihoda kompanije Facebook iz 2020. godine od 85,97 milijardi dolara, sinoćni haos koštao je kompaniju u prosjeku 163. 565 dolara svakog minuta, što je otprilike 60 miliona dolara ako se pogleda cijelih 6 sati zastoja.

Dalje, akcije FB su pale za 4,9%, što znači 47,3 milijarde dolara gubitka tržišne kapitalizacije.

Osnivač i izvršni direktor Mark Zakerberg, koji posjeduje 14% udjela u kompaniji, izgubio je samo za jedan dan oko 6 milijardi dolara, čime je pao sa pete Forbsove liste najbogatijih ljudi.

Klub kompanija koje vrijede bilion dolara, mogle bi tako da oduzmu članstvo Facebooku. U tu grupu, podsjetimo, američki gigatn ušao je zajedno sa Eplom, Majkrosoftom, Amazonom i Alfabetom.

Trenutno, procjena je da vrijedi oko  919,79 milijardi dolara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име