Naslovna Republika Srpska FBI ima 20 miliona dokaza- Kako je došlo do zaplijene 303 kilograma...

FBI ima 20 miliona dokaza- Kako je došlo do zaplijene 303 kilograma marihuane?

0
Izvor: B92

Osumnjičeni u akciji “Transporter”, koja je prekjuče sprovedena na području BiH, uhapšeni su jer su, između ostalog, za komunikaciju koristili aplikaciju Anom.

U pitanju je aplikacija koju je osmislio FBI i zahvaljujući kojoj je uhapsio brojne kriminalce širom sveta.

Izvor portala Srpskainfo, uključen u istragu, pojasnio je da su osumnjičeni, osim aplikacije Anom, koristili i aplikaciju Sky, koju su koristili i brojni kriminalci iz regiona.

U akciji Transporter uhapšeni su Bojan Cvijetić, nekadašnji savetnik Dragana Mektića u Ministarstvu sigurnosti BiH, zatim Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, suspendovani inspektor MUP-a RS-a Mladen Milovanović, Ivan Jurić, Tijana Stojanović, Dragan Kresojević, Siniša Bačić i Igor Knežević, a akcijom su obuhvaćeni i Petar Dukić i Radislav Tešić, koji su izbegli hapšenje.

Akciju su izveli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet. U utorak su zaplenili 303 kilograma marihuane, vrednosti oko 1,2 miliona maraka. Droga je pronađena u kombiju, koji je povezan s Petrom Dukićem.

Policijski izvor otkriva da je kriminalna grupa razbijena i da su prikupljeni brojni dokazi protiv njih.

“Upravo dekripcijom aplikacije Sky i Anom policija je prikupila dovoljno dokaza o načinu rada, ali i o tome ko je i kakvu ulogu imao u ovoj kriminalnoj grupi”, pojašnjava izvor Srpskainfo.

Za sada je utvrđeno da je na čelu grupe bio Bojan Cvijetić, a ispod njega u strukturi su bili Dukić, Rađević i Nikolić, dok su ostali uglavnom imali ulogu kurira.

“Nabavljali su skupocena vozila, koja su dalje slali za Crnu Goru, Kosovo i Albaniju, i tako plaćali naručenu drogu. Uglavnom se radilo o luksuznim vozilima i terencima, čije su cene prelazile i 100.000 maraka”, kaže izvor blizak istrazi.

Drogu su najčešće nabavljali u Crnoj Gori, Albaniji i Kosovu, zatim je prevozili u BiH te je dalje krijumčarili prema Hrvatskoj i zemljama Evropske unije.

Tokom istrage policija je prikupila informacije da su se trgovinom droge bavili još od 2019. godine i da se sumnja da su zaradili ogromne količine novca.

“Utvrđeno je da su novac zarađen od trgovine narkoticima pokušavali da ubace u legalne tokove. Sumnja se da su novac ‘prali’ preko svojih firmi, ali i kupovinom i prodajom skupocenih vozila i nekretnina”, ističe pomenuti izvor.

Zbog toga je policija u utorak i sredu oduzela veći broj skupocenih automobila za koje se sumnja da su služili za “pranje” novca.

U narednom periodu će najverovatnije biti pokrenuta i finansijska istraga protiv osumnjičenih. Nakon kriminalističke obrade svi uhapšeni su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, po čijem nalogu je akcija i sprovedena.

U sklopu akcije pretreseno je i 20 lokacija u više gradova i tom prilikom pronađeni su brojni dokazi.

Među uhapšenim je suspendovani inspektor Milovanović, koji je pre nekoliko meseci uhapšen u centru Banje Luke zbog sumnje da je pomagao u skrivanju Milošu Božoviću, pripadniku škaljarskog klana.

Hapšenje u ovoj akciji za sada je izbegao Petar Dukić. Reč je o osobi koja je ranije više puta hapšena zbog krađe automobila, a poslednji put je priveden zbog toga što se Božović krio u njegovoj kući.

Kako funkcioniše aplikacija Anom

FBI je godinama tajno vodio i kontrolisao kriptovanu aplikaciju za komunikaciju zvanu Anom, koju koriste kriminalci širom sveta, kako bi prikupljao poruke koje razmjenjuju i nadgledao svu njihovu aktivnost. Prikupljeno je više od 20 miliona poruka na više od 11.800 uređaja koje su koristili kriminalci.

Preko svog svedoka-saradnika FBI je Anom prvo podmetnuo kriminalcima u Austriji, kao novu, šifrovanu komunikaciju koju niko ne može da prati, prisluškuje i “uđe u nju”.

Skidanje aplikacije se ogromnom brzinom raširilo po ovoj zemlji, a onda vrlo brzo i šire. Ni ne sluteći šta se dešava, više od 10.000 kriminalaca iz više od 90 zemalja skinuli su aplikaciju Anom, a kako je objavljeno, ovu aplikaciju najviše su koristili mafijaši iz Nemačke, Španije i Srbije. Na kraju je stigla i u BiH.

“Anom” je jedino mogao da bude instaliran na telefonima koji su kupljeni na crnom tržištu. Sa tih telefona nije bilo moguće obavljati pozive niti slati mailove, a komunikacija se vršila isključivo porukama između onih koji su takođe imali ovu aplikaciju. Tako je bilo potrebno da kriminalac poznaje drugog kriminalca kako bi uopšte mogao da dođe do telefona s ovom aplikacijom.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име