Naslovna Republika Srpska Fond PIO obustavio isplatu penzija i traži novac nazad

Fond PIO obustavio isplatu penzija i traži novac nazad

0

Dragan Cerovina iz Kalinovika u penziju je otišao 2017.godine, ali mu je isplata penzije nedavno obustavljena jer je, kako mu je rečeno, u momentu penzionisanja bio odbornik u Skupštini opštine Kalinovik. U Fondu PIO tvrde da je njegovo pezionisanje nezakonito te zahtjevaju da vrati sav novac koji je dobio kao mjesečnu isplatu penzije.

Dragan Cerovina u penziju je otišao u martu 2017. sa 41 godinom i 8 dana radnog staža. Odbornik u opštini Kalinovik je od 2016. godine. Uredno je primao 300 maraka odborničkog dodatka, kao i ostali odbornici među kojima i dva penzionera, i penziju u istom inznosu.

Međutim u maju ove godine penzija mu je stopirana jer je Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske utvrdio da je u momentu penzionisanja bio u, kako kažu, svojstvu osiguranika kao izabrano lice na javnu fukciju koje za to ostvaruje naknadu na koju se plaćaju doprinosi.

,,Oni kažu da sam na dan odlaska u penziju bio prijavljen a to nije tačno“, tvrdi Cerovina i dodaje da ga je Skupština opštine Kalinovik tek 2018. godine prijavila na penziono invalidsko osiguranje.

,,Odbornik sam od 2016, a oni su me 2018. prijavili retroaktivno. To nije po zakonu. Ne može se unazad dvije godine neko prijaviti“, kaže Cerovina i ističe da je Opština naknadno napravila izmjenu u njegovoj prijavi ali Fond to nije uvažio.

Cerovina je odlučio da tuži Fond PIO.

,,Tražio sam savjet u Besplatnioj pravnoj pomoći, ali oni nisu mogli da mi pomognu. Kažu da im nije jasno šta hoće Fond“, kaže Cerovina i dodaje da mu je u Fondu PIO u filijali Istočno Sarajevo rečeno da ne može primati i penziju i odbornički dodatak.

Cerovina je zbog toga već pet mjeseci bez penzije.

U Fondu PIO ne spore da je opština Kalinovik Cerovinu tek 2018. retroaktivno prijavila na osiguranje od početka njegovog odborničkog mantara u novembru 2016.

Po Zakonu njemu se automatski poništava rješenje o penzionisanju, jer se zahtjev za penzionisanje može podnijeti tek nakon prestanka osiguranja.

U Fondu ne komentarišu činjenicu da je prijava osigiranja za Cerovinu urađena dvije godine nakon stupanja na dužnost odbornika odnosno godinu dana nakon predaje zahtjeva za penzionisanje, ali traže da vrati sav novac koji je od marta 2017.primao na ime penzije na koju, po njima, nije imao pravo.

,,U takvom slučaju Fond donosi rješenje o utvrđivanju preplaćenog iznosa, u kome se navodi visina izbnosa, rokovi i način vraćanja. Ako je lice kod kojeg je utvršena preplata korisnik penzije Fond Rješenjem određuje da preplaćeni iznos bude nadoknađen obustavom do jedne trećine mjesečnog izosa penzije,sve dok se na takav način ne izmiri preplaćeni iznos“, navodi se u odgovoru Fonda PIO.

Draganu Cerovini penzija je obustavljena u cijelosti, a ne jedna trećina, jer je pokrenut sudski postupak kod nadležnog suda i tako će biti do okončanja procesa ili dok Cerovina ne isplati sav novac koji je na ime penzije dobijao od marta 2017.do maja 2020.godine.

Izvor: BN TV

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име