Naslovna Hercegovina Govedarica: Kada nestane plijena onda nastaje svađa unutar SNSD-a

Govedarica: Kada nestane plijena onda nastaje svađa unutar SNSD-a

1
Partokratija predstavlja oblik vladavine u kojoj su svi društveni procesi podređeni interesima političke partije i njenih pojedinaca, pri čemu se u potpunosti zanemaruje opšti interes. Na taj način političke partije zloupotrebama, preko svojih lojalnih partijskih funkcionera, resurse države stavljaju u funkciju partijskog i ličnog plijena pri čemu zanemaruju funciju razvoja od kojeg bi narod imao najveću korist.

Tako se politička partija pretvara u politički režim, pojedinci postaju enormno bogati a država zahvaljujući tako stvorenom ambijentu, postaje siromašna u kojoj građani ne vide svoju budućnost. Svi oni koji se suprostave tako uspostavljenom vaninstitucionalnom sistemu rizikuju da budu u orkestriranoj medijskoj harangi optuženi za neprijatelje sopstvenog naroda koji sve to navodno rade u interesu stranih država.

Međutim, kada uslijed takve dugogogodišnje vladavine, plijena ponestane onda je za očekivati da unutar takvih političkih partija nastaje disharmonija koja u početku tinja, a kasnije eskalira.

Tako nešto se moglo vidjeti juče u razmjeni stavova između dva visoka funkcionera SNSD-a, Srđana Milovića i Luke Petrovića.

„Bez obzira što ste preko svojih saradnika i satelita mene obilježili kao kriminalca, bez obzira što po institucijama pričate kako sam pokrao milione, ipak ne mogu sa vama. Vi posjedujete desetine miliona,  jači ste“, napisao je Milović Petroviću. Dakle, iz navedenog sadržaja jasno je da jedni druge optužuju za velike pronevjere kojima se stekao veliki kapital. Iz navedenog, takođe se može protumačiti ko ima više, a ko manje tih „njihovih“ miliona. Vrlo zanimljivo, nekada prije par mjeseci dao sam intervju za portal Moja Hercegovina u kojem sam rekao da u Hercegovini ima najmanje trideset super milionera koji su od naše regije napravili sopstvenu video igricu u kojoj je običan čovjek njihov zarobljenik. Nisam ih imenovao, ali izgleda da su počeli sami da se otkrivaju.

Za propast RiTE Gacko su im uvijek krivi drugi

Moram priznati da me je iznenadila kvalifikacija Milovića kojom stavlja na teret Petroviću da radi za interese Evropske Energetske Zajednice i Janeza Kopača, a ne tako davno odbornici SNSD-a u Gacku za tako nešto optužiše odbornika SDS-a Sava Starovića kada je pričao o enormnom zagađenju koje dolazi sa TE.

Ne vjerujem u priču da je nekome cilj da ugasi TE Gacko i da ista prestane sa radom. Ne vjerujem zato što TE Gacko ne proizvodi smoki već onu vrstu robe bez koje današnja civilizacija ne može da živi. S druge strane, odista Elektroprivreda treba da pronađe odgovarajuća rješenja za gatačku termoelektranu. Bolje rečeno, to je pitanje Vlade koja bi morala imati odgovarajuće strateške i razvojne politike u elektroenergetskom sektoru. Ali isto tako razvojna politika ne može da bude uvođenje poprilično skupe elektronske evidencije zaposlenih sa godišnjim održavanjem a prethodna elektronska evidencija zaposlenih savršeno funkcioniše. Ne može da bude razvojna politika podjela stimulativnih otpremnina za 120 radnika na koje potrošite nepuna 4 miliona, a onda planirate za izbore zaposliti 100 radnika, što će vas na godišnjem nivou koštati preko 2 miliona. Da li bi Srđan Milović ili Luka Petrović u svojoj privatnoj firmi podijelili otpremnine, a onda zaposlili skoro onoliko radnika koliko su otpustili? Ako ne bi, onda neka to ne rade na termoelektrani, a ako bi to ipak uradili onda ih obojicu treba što prije udaljiti iz elektroenergetskog sektora. S treće strane, ko je koliko kome dužan novca na relaciji TE Gacko i EPRS, a ako ne mogu dogovoriti neka riješe putem suda jer sudovi za to i postoje.

Pokazatelje koji su juče saopšteni, a koji se odnose na TE Gacko su katastrofalni. Tu se samo postavlja pitanje ko je odgovoran za takvo stanje i šta će biti predviđeno kao mjera kojom se sankcioniše takav vid odgovornosti?

Partokratija uzima danak

Partokratija je uzela ozbiljan danak u cjelokupnom sistemu Elektroprivrede Republike Srpske. Podatak o broju zaposlenih je službena tajna, ali po poslednjim nezvaničnim informacijama on je prešao 9.500. Dakle, sa istim obimom posla u cijelom sistemu poslednjih desetak godina imamo novozaposlenih 2.500 radnika. To znači da imamo tri puta više novozaposlenih nego što trenutno radi u TE Stanari. Usput, nije loše napomenuti da TE Stanari čija je instalisana snaga 300 megavata zapošljava oko 850 radnika i u prosjeku ostvaruje godišnju dobit oko 40 miliona KM.

Ako uzmemo u obzir da se na plate do 2006.godine izdvajalo 19% od ukupnih prihoda, a danas preko 35% (u TE Gacko 42%) onda nije teško izračunati da je perfidna kupovina birača u izbornim procesima u poslednjih 16 godina Republiku Srpsku koštala malo više od milijardu maraka. Toliko je Vuka Hamovića koštala njegova termoelektrana u Stanarima.

Hitna smjena i ostavke odgovornih

Na kraju, kada se podvuče crta, Elektroprivredu i njena zavisna preduzeća treba osloboditi od političara, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou. Luka Petrović je generalni direktor EPRS i ujedno generalni sekretar vladajuće partije. Srđan Milović visokopozicionirani funkcioner SNSD-a, Miodrag Šešlija, generalni direktor TE Gacko i odbornik u SO Bileća, Petar Marković izvršni direktor za rudnik na TE Gacko i odbornik u SO Gacko, Miloš Tepavčević izvršni direktor za ekonomske poslove i odbornik u SO Gacko itd. Bilo bi zanimljivo kada bi neko napravio analizu koja bi tačno pokazala koliko partijskih funkcionera zloupotrebljava i koristi svoj uticaj u Elektroprivredi, da bi se kasnije pozicionirali u političkom smislu i otvorili prostor za partokratsko djelovanje u kome političku organizaciju ne brine koliku će štetu napraviti narodu kada treba da ostvari sopstvenu korist, uz sve to predstavljajući se zaštitnicima opšteg interesa.

Vrijeme je da se politikom bave pošteni i dobronamjerni i koji imaju osjećaj za takvu vrstu zanata, a da u sistemu Elektroprivrede rukovode oni koji znaju da naprave rezultate za poštovanje. Jedino takav pristup može spasiti sva naša preduzeća u elektroenergetskom sektoru Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

1 KOMENTAR

  1. A šta jadan imam komentarisati ovog dezertera, profesora fizičkog vaspitanja? On misli da svi oni koji se bave politikom rade samo za svoj groš, t.j. onako kako bi to on radio! On je ovdje opisao sebe – šta bi on radio da je na njihovom mjestu!
    Čudom se ne mogu načuditi što se on nije kandidovao za sledeće opšte izbore – ili možda hoće???
    Sjedi drvo na drvo – bolje ti je!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име