Naslovna Hercegovina Gacko Govedarica: Ne može se struja praviti od blata

Govedarica: Ne može se struja praviti od blata

1

Samo prije četiri dana u posjeti RiTE Gacko bio je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i tom prilikom je istakao kako se uvjerio da rudnik i termoelektrana normalno funkcionišu te da je vlada preduzela sve preventivne mjere i da niti jednog trenutka neće biti dozvoljen rizik za gatačku termoelektranu.

Sa druge strane, vd generalnog direktora, Miodrag Šešlija, rekao je da proizvodnja nije ugrožena ni jednog trenutka i da RiTE Gacko posluje veoma stabilno te da će tako biti i u buduće. Šešlija je obmanuo javnost i nije rekao koji su to problemi koji mogu dovesti do eskalacije. On nije rekao da je RiTE Gacko samo u januaru ove godine potrošila 1000 tona mazuta i ako je u sve probleme jako dobro upoznat.

Na žalost RiTE Gacko je sinoć obustavila svoju proizvodnju. To znači da ministar Đokić i vd generalnog direktora nisu govorili istinu već su od nje bili itekako daleko. Đokićeva posjeta je bila koncipirana da se javnosti Republike Srpske pošalje slika kako sistem besprekorno radi i kako zahvaljujući rukovodstvu RiTE Gacko i podršci koju daje vlada Radovana Viškovića TE bilježi rekordne rezultate.

Sada će se Miodrag Šešlija i oni kojima je on lojalan a naročiti oni rkovodioci koji su poltroni političkom sistemu koji je izgrađen na RiTE Gacko, potruditi da objasne zašto i zbog čega je Termoelektrana stala sa svojim radom. Informacija koja će biti saopštena javnosti biće laž i manipulacija sa ciljem da se po ko zna put obmane javnost,ne Gacka jer Gačani dobro znaju pravu istinu (samo je pitanje ko je spreman da je javno saopšti a ko ne), već Republike Srpske jer ovaj objekat proizvodi trećinu električne energije u našem energetskom sistemu.

Na žalost, prava istina glasi da je rudnik prestao da isporučuje ugalj termo pogonu. Uglja nema i trenutno je moguće samo isporučiti blato a od blata se struja ne može proizvesti, kao što je poznato od čega se može pita napraviti a od šta ne može.

Ugalj se ne može obezbijediti jer se u polju C gdje je postojan, nalazi pod vodom a iz takozvane Povlatne zone kao što rekoh mogu samo blata da iskopaju. Nema sumnje da su posledice u ovom momentu velike ali bi nas sreća pogledala da ne dođe do nesagledivih posledica jer neplanska proizvodnja i propusti koji su se pravili godinama mogu doći na mnogo veću naplatu od postojeće. Daj bože da to toga ne dođe a ovo kažem kako zlonamjerni ne bi izvukli iz konteksta da se radujem svemu ovome.

Zašto rukovodstvo RiTE Gacko nije tokom ljeta obezbijedilo potrebne količine uglja? Najneupućeniji lako dolaze do logike da su zalihe trebale biti obezbijeđene tokom ljeta prošle godine i da je nemoguće obezbijediti proizvodnju isključivo na bazi zimske otkrivke. Nije rukovodstvo RiTE Gacko imalo kada to raditi prošle godine jer su se najviše bavili progonom onih koji ne misle kao i oni i koji su na vrijeme uvidjeli kojim putem ide ovaj „brod“. Naravno rukovodstvu je bilo bitnije ganjati glasove za Dodika i Željku nego voditi računa kako gatački gigant da obezbijedi stabilnu proizvodnju. Zato ću posjetiti još jednom ono što sam više puta saopštio javnost. Gatačkim RiTE treba da upravlja znanje i struka a ne politika i kupljene diplome. Zato smo tu gdje jesmo.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

1 KOMENTAR

  1. Vukota ajne*eri vi iz SDS ste pri stavili politiku ispred struke a ovi samo prepisali. Valjda je R. Papovic bio strucniji kad je ppstavljen za ministra a i ti ssi bio kandidat za predsjednika sa iskustvom sekretara za sport

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име